Parodi: Za misiju validni izvještaji vlasti Srpske

Parodi: Za misiju validni izvještaji vlasti Srpske 02.10.2017 19:35 | Srna

Banjaluka - Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi rekao je da je MMF nakon analize izvještaja za 2016. godinu o izvršenju budžeta Republike Srpske, kao i revizorskog izvještaja konstatovao da su podaci vlasti Srpske pouzdani.

"Mi smo pogledali izvještaj o izvršenju budžeta i revizorski izvještaj i zaključili da se izvještaji Ministarstva finansija poklapaju s našima. To znači da su izvještaji vlasti Republike Srpske za nas i dalje validni", dodao je Parodi, komentarišući činjenicu da su podaci o deficitu Srpske prema izvještaju vlasti od 35 do 40 miliona KM, a prema ocjeni glavnog republičkog revizora Duška Šnjegote 170 miliona KM.


On je za "Nezavisne novine" rekao da su izvještaji ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije i glavnog republičkog revizora Duška Šnjegote potpuno različiti, te pojasnio da se dokument revizora nije odnosio na izvršenje budžeta, niti na stanje finansija u Srpskoj.

"Ono oko čega se osporavaju Tegeltija i Šnjegota je računovodstvena metoda. Riječ je o interpretaciji lokalnog zakona o tome kako se pojedine troškovne stavke knjiže. Mi nećemo ulaziti u detalje koji se odnose na lokalno zakonodavstvo", dodao je Parodi.

Govoreći o akcizama, Parodi je ponovio da je njihovo povećanje potrebno radi finansiranja izgradnje auto-puteva i puteva u narednoj godini što je, kako je naglasio, od izuzetne važnosti za BiH jer će novac uložen u infrastrukturu poboljšati ekonomiju, otvoriti nova radna mjesta, učiniti zemlju atraktivnijom za ulagače.

On je naglasio da MMF neće dati kredit dok se ne ispune svi uslovi i dok Misija ne obavi uvid u njihovo ispunjavanje.

"Trogodišnji program je i dalje tu, ali moraćemo ponovo pregovarati pregled koji smo dogovorili prošlog novembra", zaključio je Parodi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica