Osumnjičenog u predmetu Dretelj Ediba Buljubašića ispitivali pripadnici OBA-e

G. MAUNAGA
Osumnjičenog u predmetu Dretelj Ediba Buljubašića ispitivali pripadnici OBA-e

ZENICA - Ediba Buljubašića, svjedoka i osumnjičenog za zločine počinjene u logoru "Dretelj" kod Čapljine, saslušali su pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Buljubašić

,

koji kaznu zatvora za druga krivična djela izdržava u KPZ Zenica, potvrdio je za "Glas Srpske" da su inspektori OBA-e stigli iz Sarajeva i da je ispitivanje trajalo oko pet časova u MUP-u Zenica. 

- Moj predmet vodi strani tužilac Tužilaštva BiH Jude Romano. Svjedočio sam o ubistvu četiri srpska civila u tom logoru, o silovanjima, premlaćivanjima i iživljavanjima HOS-ovaca nad logorašima. Govorio sam i o zlodjelima komandanta logora "Dretelj" kapetana Ivana Petrušića i osnivača tog logora, pukovnika Ivice Primorca - kaže Buljubašić.

Dodaje da "Petrušić i Primorac svu krivicu svaljuju na generala Blaža Kraljevića, kojeg su i likvidirali". Koncept HOS-a je, kaže, bio etničko čišćenje Srba preko Drine. To se, ističe, vidjelo i na iskaznicama pripadnika HOS-a na kojima je bila karta NDH u sklopu koje je bio ucrtan i Zemun. Kaže da su inspektori OBA-e rekli da će ovu njegovu izjavu odmah proslijediti OHR-u, EUPM-u, Ministarstvu pravde BiH i Tužilaštvu BiH.

Buljubašić u julu prošle godine nije želio da da izjavu Tužilaštvu BiH zbog, kako je rekao, pristrasnosti tadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Marinka Jurčevića.

- Meni su tada u pratnji ka Sarajevu bila samo dva sudska policajca, što sam shvatio kao poruku. U to vrijeme ubijen je Ramiz Delalić Ćelo, a meni je više puta prijećeno. U zatvoru je pokušan i atentat na mene. Smatram da mi je namjerno dodijeljeno slabo obezbjeđenje, a imao sam i informaciju da će tužilac Jurčević moj predmet staviti ad akta. Zato sam odbio da tada dam izjavu - kaže Buljubašić.

On tvrdi da zbog Jurčevićeve opstrukcije danas nije podignuta nijedna optužnica ni protiv jednog od 59 osumnjičenih pripadnika HOS-a u predmetu "Dretelj".

Kaže da svakodnevno u KPZ-u Zenica trpi pritiske, ali da će pod adekvatnim mjerama obezbjeđenja, ipak, maksimalno sarađivati sa Tužilaštvom.

Buljubašić, koji je 1992. godine bio poručnik HOS-a i zamjenik komandanta logora "Dretelj" javno je priznao da je tada izdao naredbu za strijeljanje srpskih logoraša, civila Bože Balabana i Jove Pejanovića. On je osumnjičen za ratne zločine, a pod istom optužbom, prema njegovim informacijama, u Švedskoj i Norveškoj uhapšeni su Džeki Arklov, Ahmed Makitan i Mirsad Repak, državljani tih zemalja koji su učestvovali u zločinima u "Dretelju".

Od maja do avgusta 1992. godine u logoru "Dretelj" bilo je zatočeno 211 Srba, i to 129 muškaraca i 82 žene.

Grubešić: Još nema optužnica za "Dretelj"

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da u predmetu "Dretelj" još nije podignuta nijedna optužnica.

- Istraga u tom predmetu je u toku. U Tužilaštvu Haškog tribunala taj slučaj se tretira u sklopu predmeta "Prlić i ostali". U Tužilaštvu BiH taj predmet istražuje tim broj pet, zadužen za dolinu Neretve - kaže Grubešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana