Нови извјештај ЕУ о БиХ: Нема пресуда за високу корупцију

nezavisne.com
Нови извјештај ЕУ о БиХ: Нема пресуда за високу корупцију

Брисел - Број предмета финансијског криминала и политичке корупције у 2017. повећан је у односу на претходну годину, али и даље, као и 2016, нема осуда у предметима високе политичке корупције, истакнуто је у најновијем извјештају Европске комисије о БиХ.

Навели су да је према подацима које су добили у 2017. години било 193 истраге од стране СИПА у предметима финансијског криминала и корупције, од чега их је 125 завршено.

"Поднесено је 26 извјештаја против 107 лица, од којих је 97 правних лица, а 11 додатних извјештаја поднесено је против 68 лица, од којих су 52 физичке особе. Ови извјештаји поднесени су надлежним тужилаштвима", наведено је у извјештају.

Укупан број оптужница је, како наводе, у 2017. години већи за 18 одсто у односу на претходну годину, што чини укупно 232 оптужнице. Од укупно 156 оптужница у 2016. години, како је наведено, највећи број је условних казни.

"Нема пресуђених у предметима високог профила. Конфискована је имовина у вриједности од 837.000 евра проистекла из тих дјела. Већина пресуда односи се на злоупотребу овлаштења или службене дужности", наведено је.

Посебан проблем на који из извјештаја у извјештај Европска комисија указује је непостојање системских мјера у области пореског система и пореских управа како би се сузбила финансијска корупција.

"Финансијске истраге и даље се не воде на систематичан начин, а концепт је потребно боље ускладити са стандардима Радне групе за финансијску акцију", истакли су они, и додали да и даље постоји опасност од политичких уплива у овакве осјетљиве правосудне случајеве.

"Политичке власти би требало да поштују операциону независност полицијских тијела и да обезбиједе да та тијела буду у потпуности опуномоћена да дјелују ефикасно и непристрасно када истражују наводе о корупцији", наведено је.

Према подацима ВСТС-а, у првој половини прошле године на нивоу Суда и Тужилаштва БиХ, за кривична дјела корупције, новчаних проневјера и привредног криминала донесено је 36 условних пресуда и седам казни затвора, док је једна пресуда одбијена, а у три случаја оптуженици су ослобођени. На нивоу Брчко дистрикта за иста дјела донесена је једна ослобађајућа, пет условних и двије затворске казне, док је на нивоу ФБиХ донесено пет рјешења о обустави поступка, одбијајућих пресуда је било пет, ослобађајућих 25, условних 110, 32 затворске казне, а новчане четири. На нивоу РС донесено је једно рјешење о обустави, одбијајућих пресуда је било седам, ослобађајућих осам, условних казни 41, затворских 20, а новчаних 25.

Када су у питању подигнуте оптужнице за горенаведена кривична дјела у првој половини ове године, када је цијела држава у питању, подигнуто је 269 оптужница, од чега су потврђене 284. На нивоу Суда и Тужилаштва БиХ подигнуте су 34, а потврђене 43 оптужнице.

За исти период и иста дјела на нивоу цијеле БиХ биле су у раду 1.082 истраге, од чега на Суд и Тужилаштво БиХ отпадају 174 истраге, на нивоу ФБиХ 558, на нивоу РС 322, а Брчко дистрикта 28 истрага. Истовремено, на нивоу цијеле БиХ наређене су 474 истраге, на нивоу ФБиХ 215, РС 174, а Брчко дистрикта 16 истрага. На почетку 2017. укупно је било 608 неријешених истрага, а до 30. јуна ријешено је укупно 509 истрага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана