Ništa od viših plata u Željeznicama

Marijana Miljić
Ništa od viših plata u Željeznicama

Banjaluka - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić juče nije dao podršku rukovodstvu "Željeznica RS" za novi pravilnik o radu kojim je predviđeno povećanje plata rukovodiocima srednjeg ranga, zbog čega će menadžment ovog preduzeća najvjerovatnije morati odustati od ovog zahtjeva.

Rukovodstvo "Željeznica" predstavilo je juče Trniniću novi izmijenjeni pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te pravilnik o radu i efekte ovih dokumenata.

- Oni su obrazložili svoje stavove i mišljenja. Saopštili su da se putem sistematizacije radnih mjesta, određena radna mjesta se ukidaju, a te poslove preuzimaju oni koji već rade neke poslove. To bi povećalo obim posla tim radnicima. Smatraju da je to potrebno i priznati kroz povećanje plata, ali i zbog odlaska radnika, posebno inženjera u druga preduzeća - rekao je Trninić dodavši da su ovi razlozi rukovodstva opravdani, ali da s druge strane treba imati u vidu i cjelokupno stanje u ovom preduzeću, koje je u velikim gubicima ali i procesu restrukturiranje.

- Vlada RS je ranije donijela odluku da u javnim preduzećima ne mogu biti povećane plate - kazao je Trninić istakavši da nije trenutak za korekciju plata.

- Mislim da će i Vlada RS zauzeti takav stav. Moja i preporuka Vlade biće da se takav dokument ne planira i na kraju i ne usvoji  - naveo je Trninić.

Predsjednik Nadzornog odbora "Željeznica" Ratko Đuričić nije krio razočarenje jer nisu dobili podršku ministra.

- Nama ništa ne ostaje nego da upravi damo zadatak da sačini novi pravilnik o radu. Koliko će sve to trajati, ne znam. Sve će to za sobom povući i druge posljedice, koje se odnose na usporavanje procesa restrukturiranja - naveo je Đuričić.

Iz "Željeznica" su poručili da je izmjenjenim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i  pravilnikom o radu predviđeno, između ostalog, smanjenje broja sistematizovanih izvršilaca za 268.

- Isti obim posla radiće manje radnika, pa im zbog toga uprava preduzeća planira povećati i plate. To će troškove po osnovu plata na godišnjem nivou, sa sadašnjih 51 milion KM smanjiti na 43 miliona - naveli su iz ovog preduzeća.

Planom restrukturiranja "Željeznica" predviđeno je da ovo preduzeće broj zaposlenih smanji za 500 do kraja 2017. godine, a za isto toliko do kraja restrukturiranja, odnosno 2021. godine.

Borba sindikata

Sindikati "Željeznica RS" od početka kreiranja pravilnika o radu, bili su protiv povećanja plata rukovodiocima srednjeg ranga. Najavili su da će se boriti i dalje protiv toga, te da će, ako plate budu povećane, protestovati i obustaviti rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana