Nema veta na istinu

Darko Momić
Nema veta na istinu

Banjaluka - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske juče je pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine RS, ali to neće zaustaviti započete aktivnosti Vlade RS na formiranju međunarodnih komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je da će Klub Bošnjaka, osim pokretanja procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, uputiti pismo generalnim sekretarima Vlade, Narodne skupštine i Vijeća naroda.

- Uputićemo pismo zbog toga što je Vlada, pozivajući se na zaključke parlamenta, stavila van snage izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a da se prije toga Vijeće naroda, odnosno klubovi naroda, nisu izjasnili o povredi vitalnog nacionalnog interesa - rekao je Čamdžija nakon jučerašnje sjednice Kluba Bošnjaka.

Profesor Ustavnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu Mile Dmičić kaže da ne zna šta će Klub Bošnjaka navesti u tom pismu, ali objašnjava da su parlamentarna procedura vezana za zaključke sa posebne sjednice republičke skupštine i potezi Vlade Srpske o formiranju komisija dva pravno potpuno odvojena procesa.

- Procedura u vezi sa zaključcima Skupštine je takva da će oni prvo na sjednicu Vijeća naroda RS, ali pošto je Klub Bošnjaka već najavio da će uložiti veto, to znači da neće biti usvojeni nego će ići na usaglašavanje pred zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda RS. Teško da će biti usaglašeni, što znači da idu pred Ustavni sud RS, koji u roku od sedam dana treba da odluči o prihvatljivosti, a potom 30 dana da u meritumu odluči o vetu Kluba Bošnjaka - objašnjava Dmičić za “Glas Srpske”.

On ističe da je Narodna skupština RS svojim zaključcima u vezi s izvještajem Komisije za Srebrenicu u stvari dala političku podršku Vladi Srpske, koja je svojim zaključcima stavila van snage odluku i zaključke Vlade RS iz 2004. i 2005. godine.

- Dakle, u konačnici ništa neće značiti ni ako, uslovno rečeno, Ustavni sud RS uvaži veto Kluba Bošnjaka jer aktivnosti Vlade Srpske i odluke o formiranju komisija za Srebrenicu i Sarajevu su potpuno autonomne odluke u odnosu na republički parlament - kaže Dmičić.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je juče da je bilo očekivano da će Klub Bošnjaka pokrenuti proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

  • Nadam se da ovo na kraju neće uticati ni na šta - rekao je Čubrilović.

Ešdaunova omča oko vrata

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić ocijenila je da je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun bio “omča oko vrata srpskom narodu” i prilika da Bošnjaci uvijek Srbe proglašavaju krivcima.

- Udruženje žena žrtava rata spremno je da učestvuje u radu komisija za Srebrenicu i Sarajevo ako dobije poziv od Vlade i nadležnih institucija - rekla je Živković-Rajilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana