Народни посланик оптужен за премлаћивање рођака

Д. Момић, В. Зељковић
Народни посланик оптужен за премлаћивање рођака

Бањалука - Бивши потпредсједник СДС-а Костадин Васић и његов кум Тодор Николић оптужени су да су 30. децембра прошле године у Васићевој кафани “Џентлмен”, у зворничком насељу Економија, тешко претукли његовог комшију и даљег рођака Љубишу Васића.

Секретар Окружног тужилаштва Бијељина Данка Продановић потврдила је за “Глас Српске” да је ово тужилаштво 30. августа 2018. године подигло оптужницу против Костадина Васића и Тодора Николића.

- Оптужница је подигнута због кривичног дјела тешка тјелесна повреда из члана 132. став 1. Кривичног законика РС, у вези са чланом 37. истог закона почињеног на штету Љубише Васића. Основни суд у Зворнику оптужницу је потврдио 13. септембра 2018. године - навела је у одговору на наша питања Продановићева.

Љубиша Васић описао је за “Глас Српске” како је добио тешке повреде због којих је скоро мјесец провео у болници у Бијељини.

- Све се то догодило 30. децембра 2017. године у Костадиновој кафани “Џентлмен”, која се налази десетак метара од моје куће. Он ми је често пријетио зато што сам се често жалио због прегласне музике и нереда, али никада није физички насртао на мене. То вече ме је прво прозивао и псовао усташку мајку, зато што ми је мајка Хрватица, а када сам им одговорио, онда су он и његов кум Тодор Николић скочили на мене и брутално ме претукли. Сломили су ми вилицу, имао сам потрес мозга и подливе крви по цијелој глави. Провео сам скоро мјесец у болници у Бијељини, а 45 дана сам јео на сламчицу зато што сам имао шине у устима због сломљене вилице - каже Васић.

Он додаје да је у то вријеме у локалу био још један донедавни посланик СДС-а, а то је Синиша Илић, који у Васићевој кафани држи аутомат клуб “Бет ин”. Васић додаје да се једва довукао до своје куће након што су га претукли, истичући да је врло брзо дошла и полиција.

- Када је дошла полиција, они су тврдили да ја уопште нисам био у кафани, већ да се неки ауто зауставио испред моје куће и да су мене претученог избацили из аута. Чуо сам да су вријеђали и полицију и зато сам био изненађен када сам чуо да је против њих подигнута оптужница, јер нисам очекивао да ће се то десити - каже Васић.

Према његовим ријечима, Костадин Васић му је и раније пријетио, а најбруталније га је извријеђао након што није дозволио да под прозором његове куће направи паркинг за своју кафану.

- Пријетио ми је и када сам изашао из болнице, а колико знам, он и његов кум су и раније осуђивани због насилништва, а Костадину је одузет и пиштољ - каже Љубиша Васић.

Он на крају додаје да иза његовог батинања не стоје никакви политички мотиви, већ искључиво осионост и бахатост батинаша.

На питање да прокоментарише оптужницу која је подигнута против њега и његовог кума, Костадин Васић је јуче дрско одбрусио нашем новинару и прекинуо везу.

Васић је на протеклим изборима освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске.

Казне

Према Кривичном законику РС, за кривично дјело тешка тјелесна повреда, за које се терете Костадин Васић и Тодор Николић, предвиђена је затворска казна.

- Ко другог тешко тјелесно повриједи или му здравље тешко наруши, казниће се казном затвора од једне до пет година - каже члан 132. КЗРС.

Кривично дјело саизвршилаштво из члана 37. КЗРС, које им се такође ставља на терет, каже да “ако више лица заједнички изврше кривично дјело или значајно допринесу његовом извршењу, свако од њих казниће се казном прописаном за то дјело”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана