Младићева одбрана: Доктор да одговара за непоштовање суда

Агенције
Младићева одбрана: Доктор да одговара за непоштовање суда

Хаг - Одбрана Ратка Младића затражила је да доктор у притвору Хашког трибунала Паулус Фалке буде оптужен за непоштовање тог суда.

У "хитном" захтјеву, који је данас објавио Трибунал, браниоци су поново затражили и да изрицање првостепене пресуде генералу Младићу, заказано за 22. новембар, буде одложено све док се не утврди да ли је он ментално и физички способан за даље учешће у процесу.

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у шест општина имао размјере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Младићева одбрана у данас објављеном поднеску тврди да је др Паулус Фалке обавијестио оптуженог да му у посјету неће доћи љекари споља. Младић је то пренео браниоцу Драгану Иветићу који га је посјетио 3. новембра.

То је, према тумачењу одбране, "имплицирало да ће он (Фалке) осигурати да не дође до посјете српских доктора  Младићу, зато што има адекватну његу у притвору".

"Ако је то тачно, такав став доктора Фалкеа би компромитовао читав процес и изазвао озбиљне дилеме о ранијим лекарским извештајима, нарочито оним битним за Младићеву способност да му буде суђено", оцијенила је одбрана.

Подсјећајући на чињеницу да је управник притвора раније већ одобрио посјету љекара из Србије генералу Младићу, заступници одбране тврде да би наведена изјава и понашање доктора Фалкеа "могли чинити намијерно опструисање легитимног процеса и одлуке управника притвора".

Фалке је, како наводи одбрана, тиме покушао и да наруши Младићева права.

Одговарајући на тврдњу секретаријата Трибунала да јој је предложио "три групе термина" за посјету српских лекара Младићу, одбрана наводи да су сви термини послије изрицања пресуде, насупрот њеном захтјеву.

На назнаку секретаријата да је посјету могуће организовати и пре тих термина, браниоци Иветић и Бранко Лукић узвраћају да су за ту могућност прошли рокови.

Одбрана је затражила и да се о свим тим питањима расправља у термину заказаном за изрицање пресуде Младићу, чије одлагање такође тражи.

Оптужница у две тачке генерала Младића терети за геноцид. У пет тачака Младић је оптужен за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као злочине против човјечности.

У додатних пет тачака, Младић је оптужен је и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је он крајем маја 2011. послијје 16 година бекства ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Тужилаштво је извођење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. Доказни поступак одбране трајао је од маја 2014. до 16. августа 2016.

У завршној ријечи у децембру прошле године тужиоци су тражили да генерал Младић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и да му суд изрекне казну доживотног затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана