Mizerne kazne za korupciju na stolu do kraja mjeseca

V. K.
Mizerne kazne za korupciju na stolu do kraja mjeseca

Sarajevo - Uzroci zbog kojih je veliki broj optužnica za korupciju završio mizernim kaznama trebalo bi da budu poznati do kraja mjeseca, kažu u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za njeno sprovođenje do 2019. godine predviđeno je nekoliko ciljeva kako bi korupcija bila svedena u najmanje okvire. Među desetinama predviđenih aktivnosti, koje institucije treba da sprovedu u djelo, je i analiza onoga što je urađeno u procesima pokrenutim zbog korupcije. U VSTS-u su prvobitno isticali da bi analiza trebalo da bude završena početkom godine, ali taj dokument zbog dorade još nije ugledao svjetlost dana.

- VSTS je analizu predmeta odobrio 23. marta 2017. godine. Definisano je da je 5. maj rok u kojem tužilaštva treba da dostave podatke i očekujemo da će do kraja maja biti pripremljena analiza na osnovu tih podataka - kažu u VSTS-u.

Dimenzije ovog problema pokazala je i analiza Balkanske istraživačke mreže BiH obavljena prošle godine prema kojoj je za deset godina 82 odsto optuženih za korupciju oslobođeno ili osuđeno na uslovne kazne zatvora. Od 139 osoba optuženih za koruptivna djela kojima je suđeno u Sudu BiH 116 je oslobođeno ili je dobilo uslovnu ili novčanu kaznu. Od ostalih 23 više od pola je osuđeno na kazne manje od godinu zatvora - što znači da su mogli da je zamijene za novčanu. Samo dva osuđenika za koruptivna djela dobila su više od pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana