Милуновић: У буџету додатних 1,3 милиона км за борачке категорије

Срна
Милуновић: У буџету додатних 1,3 милиона км за борачке категорије

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је вечерас да је буџетом за 2019. годину предвиђена посебна ставка од 1,3 милиона КМ за борачке категорије које су већ у систему и оне који ће тек да у њега уђу по основу година старости.

Милуновић је навео да је недавном одлуком Владе Републике Српске буџет проширен за права бораца који имају 15 година радног стажа и 65 година, чиме им је омогућено право на примање минималне пензије у Републици Српској.

Он је истакао да се у наредном периоду у Републици Српској може очекивати повећање пензија.

“У наредном периоду, а што се и видјело из експозеа премијера Републике Српске Радована Вишковића, у Српској се очекује повећање пензија, односно њихово редовно усклађивање са Законом о ПИО, што ће зависити од раста плата и трошкова живота и реалних економских могућности Републике Српске”, рекао је Милуновић за АТВ.

Милуновић је подсјетио да је видљиво настојање Владе Републике Српске да обезбиједи стабилан пензиони фонд јер су пензије ослоњене на буџет Републике Српске чиме је обезбијеђена њихова стабилна и редовна исплата.

“Од 2013. године пензије у Републици Српској су увећане за 19,76 одсто и то говори о настојању Владе да побољшља положај ове категорије”, истакао је Милуновић.

Он је рекао да је Влада опредијељена и да у наредном периоду настави Програм стамбеног збрињавања борачких категорија, наводећи да је Програм посебног стамбеног збрињавања завршен тако што су сва лица која су била на листама ресорног министарства збринита стамбеним јединицама или неповратним новчаним средствима.

“Један дио лица је из оправданих разлога изостао је са тих спискова, у Бањалуци имамо 70 таквих. Настојаћемо да Влада што прије донесе уредбу о стамбеном збрињавању како би могли да прикупимо стварни број оних који нису стамбено збринути и да наставимо програм стамбеног збрињавања”, истакао је Милуновић.

Када је ријеч о могућим измјенама Закона о раду, Милуновић је навео да је ријеч о системском закону који је важан за Републику Српску чије се измјене неће припремати без договора са социјалним партнерима, истичући да тај акт мора бити добар и примјењив.

Говорећи о стратегији запошљавања у Републици Српској у наредном периоду, Милуновић истиче да је у 2019. години предвиђено издвајање девет милиона КМ за запошљавање кроз наставак акционих планова и програма запошљавања и подсјећа да је од 2013. године до данас у Српској кроз ове акционе планове и програме запослено 26.698 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана