Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, za Glas Srpske: Paraliza zemlje plod podaništva strancima

Željka Domazet
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, za Glas Srpske: Paraliza zemlje plod podaništva strancima

Politička situacija u BiH je veoma složena, a mnogi faktori u i oko BiH su se prekombinovali. Do krize dovode OHR i drugi međunarodni faktori istrajavajući na konceptu nametanja, koji ne može da bude održiv, umjesto da bude obezbijeđen dogovor o bazičnim pitanjima.

Oni i dalje slijede neodrživi koncept intervencionizma u Dejtonski sporazum, što dovodi do potpune blokade. Očigledno je da su problemi koji su sada izašli na vidjelo daleko veći nego ranije, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik RS Milorad Dodik.

* GLAS: Šta može da bude rješenje za prevazilaženje krize?

DODIK: BiH može samo da očekuje novi zamah, ali on mora biti dio unutrašnjeg konsenzusa. To su, prije svega, dogovor o ekonomskim pitanjima i ulasku u velike intervencije u monetarni sistem i carinsku politiku kako bismo zaštitili privredu i poljoprivredu i kako bismo obezbijedili stabilnost javnog sektora i njihovih računa i podigli ukupnu likvidnost društva. Da bismo to postigli moramo da intervenišemo u zakone o Centralnoj banci BiH da bi ona mogla da interveniše prema vladama i obezbijedi likvidnost javnih računa kao što se radi u svim zemljama, da se ona pojavi na eksternom tržištu da bismo ojačali podlogu za konvertibilnu marku i da bi bila pozicionirana da bude stimulativna za domaću privredu. Moramo redefinisati i sistem PDV-a. Ako to uradimo, možemo da očekujemo novu atmosferu, a nerješavanje ovih pitanja će još više usložniti probleme u BiH. Ukoliko ne budemo spremni da brzo ne donesemo propise kako bismo zaštitili naše proizvođače od uvoza, koji će uništiti proizvodnju, nemamo šta da očekujemo. To nije antievropska politika, nego zaštitnička. Neprihvatljivo je donositi mjere koje su napisane u nekim ambasadama, mi moramo zaštititi domaću proizvodnju i povećati likvidnost i tako rade i druge zemlje. Nažalost, o tome odlučuju na nivou BiH i nažalost ništa ne odlučuju, a politika neodlučivanja dovodi do sve većeg urušavanja ekonomskog i socijalnog sistema, a time i političkog sistema. Zadnji sam koji bi branio BiH, ali političari u Sarajevu ne žele nijednom mjerom da pokažu interes za njeno očuvanje, a puna su im usta BiH.

* GLAS: Fokus stavljate na ekonomska, ali je očigledno da su i politička pitanja dio ove krize?

DODIK: BiH ima značajne političke probleme. Snage koje su vlast na nivou BiH nemaju kapacitet ni znanje da nešto urade i sada vidimo potpuno rasulo te strukture. Bošnjački blok je zarobljenik politike Bakira Izetbegovića, koji je u sukobu i sa SBB-om i sa HDZ-om u pogledu rješavanja bilo kog pitanja. Ostaju mu samo SDS, PDP i NDP, koji su u partnerskom odnosu sa njim. Hrvati definišu i redefinišu svoje politike i treba razumjeti da je njihova dugogodišnja frustracija kulminirala i da treba ozbiljno razmotriti na nivou BiH i FBiH njihove zahtjeve koje smo čuli u posljednje vrijeme. Na nivou BiH je došlo do kolapsa vlasti i tamo vladaju šićardžijski interesi i to više nisu politički interesi.

* GLAS: Kakav je položaj RS u takvom ambijentu i status srpskog naroda?

DODIK: Srpsko nacionalno pitanje u regionu još nije riješeno i ono je rasparčano. Srpski narod je rasparčan u nekoliko država, a i u matičnoj zemlji pokušavaju da mu oduzmu teritoriju, odnosno Kosovo. Ovdje u BiH pokušavaju da minimiziraju RS i njen značaj. U FBiH i nema adekvatnog odnosa prema srpskom narodu i njegovom nacionalnom interesu. U Crnoj Gori postoji degradacija srpskih nacionalnih potencijala. U Hrvatskoj je to decenijama urušavano i srpsko nacionalno pitanje u toj zemlji polako nestaje. RS poštuje Dejtonski sporazum i samo zlonamjerni pokušavaju da nametnu drugačija tumačenja. Dejtonski sporazum je degradirala međunarodna zajednica, ali je RS i pored toga pozicionirana na najbolji mogući način. Njene institucije funkcionišu i RS je ovdje jedina samoodrživa i funkcionalna zajednica.

* GLAS: Ambasadorka SAD u BiH tvrdi da Vi pogrešno tumačite Dejtonski sporazum i da je u tome problem?

DODIK: Nigdje u međunarodnim dokumentima ne piše da je američka ambasadorka ta koja je zadužena za tumačenje Dejtonskog sporazuma. Kao što ona tvrdi za mene, tako i ja mogu reći za nju da pogrešno tumači Dejtonski sporazum, zato što sam pismen i znam pročitati šta piše u Dejtonskom sporazumu. Ona brani ono što ne piše ni u Ustavu ni u Dejtonskom sporazumu. Njihova tumačenja su i dovela do paralize BiH. Njima je uvijek lakše okriviti drugog umjesto da naprave racionalan pristup. Racionalan pristup podrazumijeva da se Ambasada SAD ne miješa u odnose u BiH u skladu sa novim politikama koje čujemo iz SAD. Pretjerano miješanje ambasada u BiH dovelo je do njene paralize. Napravili su sloj podanika ambasadama koji svakodnevno ili jednom sedmično idu na brifinge o tome šta treba da urade. Zbog toga smo i došli u ovu paralizu, jer nemamo stava o BiH. Bošnjaci gledaju u to šta će im stranci i ambasadori reći i nisu u stanju da artikulišu sopstvene zahtjeve. Ukoliko Bošnjaci ne budu u poziciji da se artikulišu i kao nacija i kao politički faktor u BiH, koja će privući interese i Srba i Hrvata, sigurno će u vrlo kratkom vremenu izgubiti potencijal za afirmaciju bilo kakvih interesa. Njihova zarobljenost mišljenjima i politikama ambasada i servilnost prema njima okovala je BiH i njene mogućnosti da bilo šta riješi.

* GLAS: Kako tumačite izjavu američke ambasadorke da će sankcije SAD prema Vama dugo trajati bez obzira na dolazak nove administracije?

DODIK: Neće ni ovdje dugo trajati. Pokušavam da novim ljudima u američkoj administraciji objasnim da je to bio individualni čin negativnog odnosa. Sankcije ne doživljavam kao američke, nego kao sankcije isfrustrirane ambasadorke. Uvjeren sam da će doći do redefinisanja tog statusa bez obzira na želje ambasadorke. Mi se ne bavimo secesijom kao što pokušavaju da nam nametnu, nego ukazujemo na to da ovakva BiH nije dobra ni za koga. Ako se nalazite na mjestu koje nije dobro, zašto biste ostali tu, prosto nije logično. Bošnjaci se moraju otrgnuti od stranog jarma i očekivanja da će se raditi samo u njihovom interesu i moraju čuti novog predsjednika SAD kada kaže da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja. Zbog toga mislim da je prošla i politika koju je vodila aktuelna ambasadorka. Nisam naivan da ne znam da SAD ovdje imaju svoje interese, ali je njihovo miješanje bilo prekomjerno i degutantno. Zato poruka predsjednika Trampa ima moju podršku.

* GLAS: SNSD i HDZ završavaju novi prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Kako komentarišete apsolutno odbijanje bošnjačkih lidera da razgovaraju o tom pitanju?

DODIK: Pitanje Ustavnog suda BiH mora biti stavljeno na dnevni red. Pošto Bošnjaci to ne žele, to će još više napraviti problem u vezi sa tim sudom. Bez obzira na to što je definisano da je Ustavni sud obavezan, može da prestane to biti. Mi na prostoru bivše Jugoslavije znamo kako je sve bilo obavezno od zemlje pa nadalje pa je odjedanput sve postalo neobavezno. Ovo treba shvatiti kao naš zajednički pokušaj da bude regulisano pitanje učešća stranaca u sudu. Da bi BiH ojačala svoj subjektivitet u Ustavnom sudu treba da sjede sudije iz BiH. Bošnjački lideri moraju razmisliti o tome na koji način vode politiku i da li je ignorisanje zahtjeva druga dva naroda dobra odluka za BiH.

* GLAS: Kako komentarišete saslušanja srpskih političkih lidera u Tužilaštvu BiH zbog Dana Republike?

DODIK: To je najbolji način da sruše autoritet Tužilaštva i Suda BiH. Ta vrsta arogancije je neprimjerena iako možda Izetbegović uživa u tome. Zar misle da će Izetbegović srušiti Dan Republike i da će to Srbi prihvatiti?

* GLAS: Na koji način gledate na inicijativu hrvatskih zvaničnika da dobiju svoju federalnu jedinicu?

DODIK: Podržavamo taj koncept, a to podrazumijeva da teritorija RS nije dodirnuta. O tome smo razgovarali Dragan Čović i ja i naše delegacije. Posavina koja se pominje u kontekstu hrvatske jedinice podrazumijeva dio koji i sada pripada Hrvatima. To je Orašje. Hrvatsko nacionalno pitanje se rješava u okviru FBiH u političkom i teritorijalnom smislu. Mi sa Hrvatima nemamo otvorena pitanja, jasno je rečeno gdje je teritorija i definisana nadležnost federalne jedinice Hrvata. Oni imaju pravo da ispostave takav zahtjev.

Izetbegović gubi legitimitet

* GLAS: Da li ste spremni za razgovor sa Bakirom Izetbegovićem s obzirom na to da se njegov odnos nameće kao ključni za ono što čeka BiH?

DODIK: Mogu da razgovaram ako postoji mogućnost da se dogovorimo o pitanjima koja sam pominjao, ali to se ne može riješiti samo razgovorom sa Izetbegovićem. On gubi legitimitet bošnjačkog lidera i nema snagu koju je imao. Pogrešan stav je da je za Bošnjake rješenje Izetbegović. Bošnjačka politička elita moraće se okupiti oko onih koji vode naprijed ovu zemlju i koji su spremni da vide šta su interesi Srba i Hrvata, a ne da budu arogantni i da se nadaju rješenjima koja će za njih donijeti stranci. To vrijeme je prošlo.

Ekonomsko jačanje RS

* GLAS: U posljednje vrijeme bilo je nekoliko sastanaka vladajuće koalicije u RS. O čemu ste razgovarali i šta ste definisali kao prioritete?

DODIK: Sve je usmjereno ka jačanju RS. Koalicija razgovara o tome kako poboljšati ekonomsko stanje i radimo na podršci zapošljavanju. Ohrabreni smo činjenicom da smo smanjili broj nezaposlenih i da imamo rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, a na bazi naših resursa treba da ojačamo privredu i u tom cilju osmišljavamo mjere. RS je stabilna, institucije funkcionišu i nema izazova koji bi mogli da je dovedu u pitanje. Odgovor na pitanje zašto nismo uspješniji leži u činjenici da živimo u okviru koji se zove BiH i koja postaje stega za razvoj. Ako BiH hoće da preživi, mora da bude podsticajna za sve nas i svi treba da je prepoznajemo kao dobar ambijent, ali je u ovom trenutku niko ne prepoznaje kao takvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana