Milan Radojčić, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u OS BiH: Odbrana bila jedini cilj Vojske Srpske

Vedrana Kulaga
Milan Radojčić, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u OS BiH: Odbrana bila jedini cilj Vojske Srpske

Vojska Republike Srpske (VRS) imala je težak put, ali je uspjela da sačuva svoje jedinstvo do kraja i odbrani srpski narod na ovim prostorima, što joj je i bio jedini zadatak, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u Oružanim snagama BiH Milan Radojčić povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske RS.

Centralna manifestacija obilježavanja 27 godina od formiranja Vojske Srpske i 14 godina od osnivanja Trećeg pješadijskog RS puka zakazana je za nedjelju u banjalučkoj kasarni “Kozara”, a Radojčić ističe da 12. maj 1992. godine ne smije nikada biti zaboravljen.

- Vojska RS je formirana gotovo mjesec nakon formiranja Hrvatskog vijeća odbrane i Armije RBiH. To govori da je nastala iz potrebe da se sačuva Republika Srpska i narod na ovim prostorima. Negdje u tom periodu dobrovoljno sam došao na ove prostore iz Beograda, gdje sam radio. Postao sam dio vojske koja je nastajala od manjih jedinica koje su kasnije grupisane. Bez obzira na to što je neke teritorije izgubila, Vojska RS nije se raspala, ostala je da se bori, sačuvala svoje jedinstvo i ispunila osnovni zadatak - istakao je Radojčić.

GLAS: Često ističete da je veoma važno da mlađe generacije znaju put, ulogu i značaj Vojske. Koliko oni zapravo znaju o tim danima i da li možemo biti time zadovoljni?

RADOJČIĆ: Znaju, u suštini, neke osnovne stvari. Mi, koji smo bili dio rata, znamo dosta, a mladi uglavnom ono što su saznali od nas. U školstvu se počinje uvoditi u udžbenike Odbrambeno-otadžbinski rat, a na nama, kao Trećem RS puku, koji njeguje i baštini tradiciju i sjećanje na Vojsku Srpske, jeste da damo sve od sebe da na mlade prenesemo istinu o toj vojci.

GLAS: Šta se trenutno radi na tom pitanju?

RADOJČIĆ: U kasarni “Kozara” smo počeli uređenje spomen-sobe na čijim zidovima je upisano više od 23.000 imena pripadnika Vojske Srpske koji su svoje živote utkali u temelje Republike. Radićemo i na tome da se tu prikaže put, od osnivanja Vojske do posljednjih dana, odnosno potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da stvorimo uslove da što više mladih tu dolazi i da na njih prenosimo taj dio istorije. Moraju znati kakav je bio put Vojske RS, da ona nije imala nikakvu drugu namjeru nego jedino opstanak na ovim prostorima. Imamo i veliku podršku institucija RS i nadam se da ćemo istrajati u tim namjerama. 

GLAS: Da li se i ranije moglo početi sa tim aktivnostima, odnosno da li smo već mogli i trebali imati jednu takvu postavku o Vojsci?

RADOJČIĆ: Trebalo je ranije, ali je situacija bila teška poslije rata, tako da se nadam da će se sa poboljšanjem ekonomske situacije i ti poslovi ubrzati. Zadatak Trećeg puka je da čuva sjećanje na Vojsku RS. Dva najvažnija događaja su Dan Vojske Republike Srpske i krsna slava - Vidovdan. Mi smo vidljivi na događajima koje organizuje Odbor za njegovanje tradicije Vlade Republike Srpske i na danima obilježavanja brigada i pukova RS, te značajnijim republičkim događajima. Ljudima je drago kada nas vide, a to je i naša obaveza da odamo poštu saborcima koji su dali živote za ovo što mi danas imamo.

Izložba fotografija

GLAS: U dijelu Kluba VRS u kasarni, uz sobu gdje su ispisana imena stradalih, stoji i postavka fotografija vojnika na ratištima i iz ratnih dana. Kolika je zainteresovanost javnosti da ih pogleda?

RADOJČIĆ: Spomen-sobu, u prosjeku, godišnje posjeti između dvije i tri hiljade posjetilaca, kako organizovanih ekskurzija učenika, tako i nekih institucija, pa i međunarodnih. U posljednje vrijeme su nam dolazili i studenti završne godine istorije. Mi smo, kada je riječ o posjetama, otvoreni za sve, bez obzira na to što smo u kasarni.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana