Месић одбио да буде почасни грађанин Сарајева

Агенција
Месић одбио да буде почасни грађанин Сарајева

Сарајево - Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић одбио је да буде почасни грађанин Сарајева, титулу коју додјељује Градска управа Сарајева.

За ову награду је био кандидован турски књижевник и добитник Нобелове награде Орхан Памук. Комисија за избор и именовања Градског вијећа, коју чини седам чланова, једногласно је била за Памука као почасног грађанина Сарајева. У међувремену четири члана су промијенила мишљење због, како је наведено, недостатка елемената за додјелу награде након чега су медији пренијели да је умјесто Орхана за ову награду кандидован Стјепан Месић.

Градско вијеће Сарајева данас је требало да разматра приједлог да се награда додијели Месићу, али је он већ одбио ту награду.

- Када сам сазнао процедуру и како је дошло до тога, односно да се признање ускраћује Орхану Памуку, а да га ја добијем, сматрао сам да је то грешка и зато сам одустао. Очигледно је да је ријеч о ширем проблему који није везан само за Сарајево. Очигледно је да се ради о политичком проблему, а онда је незгодно да ја у томе учествујем - казао је Месић.

Месић је навео да му се нико из Градске управе града Сарајева није јавио у вези кандидовања, а након што је из медија сазнао за наводну кандидатуру, одлучио је да се градским властима обрати писмом у којем је навео да због цијелог случаја са Орханом Памуком не жели бити почасни грађанин Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана