Крешић: Ако је ОБА дјеловала незаконито, менаџмент мора одговарати

Срна
Крешић: Ако је ОБА дјеловала незаконито, менаџмент мора одговарати

Сарајево - Замјеник министра безбједности у Савјету министара Мијо Крешић тражи да се што прије утврде чињенице и околности у вези са случајем који је објавио хрватски недјељник "Национал", а према чијим наводима Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ прислушкује хрватске званичнике у БиХ и Хрватској.

Он је за Хрватски медијски сервис /ХМС/ рекао да Закон о ОБА јасно дефинише надлежности и обавезе ове агенције, као и поступања према страним држављанима и било којим особама.


На питање да ли је у овом случају ОБА, као што тврди министар безбједности Драган Мектић, поступала по закону, Крешић каже да то тек треба утврдити.

"Ако је изашла из тог оквира, онда они којима је одговорна за свој рад требају позвати менаџмент ОБА на одговорност", рекао је Крешић, истичући да је ово је још једна афера у низу која урушава дигнитет институција БиХ.

Он је упозорио да у БиХ већ дуже вријеме не постоји квалитетан надзор над радом обавјештајног и безбједносног система.

"Сама чињеница да се сви плаше надзора и контроле показује да нешто не функционише. Ова ситуација која се догодила у Заједничкој парламентарној комисији за надзор над радом ОБА само је један од показатеља у том смјеру", додао је Крешић.

Према његовим ријечима, већ дуже вријеме се спекулише да се ОБА злоупотребљава за остваривање полтичких циљева једне странке против једног конститутивног народа и против Хрватске, која подржава легитимне тежње тог народа.

"Чињеница је да у овој години треба рјешавати нека кључна питања која су изузетно важна за БиХ. ОБА и све полицијске агенције морају се одмаћи од политике, а политичари не би требало да користе те агенције као алат", рекао је Крешић, наводећи да када се овај принцип не поштује, онда постоји стање у којем Хрвати треба да заштите своју позицију.

Говорећи о нагађањима у јавности да тајна бошњачка обавјештајна агенција АИД није угашена, већ и даље дјелује користећи ресурсе ОБА, Крешић је рекао да је чињеница да се у оваквом систему гдје се не поштују правила, излази из оквира закона и овлаштења.

"Свако мало будемо у прилици производње одређених афера. АИД је службено интегрисан у ОБА-у, као и СНС и ОБА Републике Српске", додао је Крешић.

На питање шта као замјеник министра безбједности намјерава предузети да би се провјерили наводи "Национала" и да уколико се они покажу тачним, одговорни сносе посљедице, Крешић је рекао "законски јако мало, скоро ништа".

"Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић је наговијестио да ће затражити информацију од ОБА-е. Занимљиво ће бити видјети јесу ли Предсједништво БиХ и Извршни обавјештајни одбор информисани о активностима које је проводила ОБА", навео је Крешић.

Он је додао да као замјеник министра, али и други чланови Савјета министара може само да тражи и инсистира на законитости у раду, што свако мало тражи.

"Овом приликом инсистирам и тражим да се што прије утврде све чињенице и околности у вези са овим случајем, а послије тога ћу донијети одлуку о наредним активностима", закључио је Крешић.

"Национал" је објавио да ОБА прислушкује хрватског премијера Андреја Пленковића и хрватске политичаре у БиХ, те у служби политике СДА и лидера те странке Бакира Изетбеговића води специјални рат против хрватског политичког руководства у БиХ и Хрватској.

ХМС подсјећа да је Мектић јуче у Сарајеву најприје потврдио да ОБА прислушкује званичнике Хрватске, а потом демантовао своју изјаву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана