Košarac: Ahmetovićev prijedlog besmislen i neprihvatljiv

Srna
Košarac: Ahmetovićev prijedlog besmislen i neprihvatljiv

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da prijedlog poslanika SDA Sadika Ahmetovića da se struktura vlasti u Srebrenica i još četiri podrinjske opštine u Srpskoj zasniva na popisu stanovništva iz 1991. nije samo neprihvatljiv sa stanovišta Dejtona, već je i besmislen imajući u vidu status i položaj Srba u Federaciji BiH.

"Besmisleno je tražiti ovo što Ahmetović predlaže i istovremeno zatvarati oči nad činjenicom da Srbi uopšte nemaju status konstitutivnog naroda u značajnom broju kantona u FBiH, da su etnički očišćeni u toj mjeri da nikada nisu uspjeli da popune Ustavom zagarantovani broj delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, niti u tom Domu imaju izabranog potpredsjednika. Politički je bezobrazno iznositi ovakve prijedloge, a znati da Srbi u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i drugim većim gradovima u FBiH ne mogu da izaberu svoje autentične predstavnike, već to, nažalost, čine stranke sa bošnjačkim ili hrvatskim predznakom sa svojih izbornih listi", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.


On je naglasio da je i Ustavni sud FBiH nedavno priznao da su Srbi u tom entitetu svedeni na položaj nacionalne manjine, nakon što je, iz formalnih razloga, odbačen prvi i jedini pokušaj srpskih delegata u Domu naroda FBiH da na osnovu ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa ospore odluku tog doma.

"Bošnjaci će, prije ili kasnije, morati da shvate da ovo nije 1991. već 2016. godina i da je Republika Srpska odavno potvrđena činjenica, kako međunarodnim sporazumom iz Dejtona, tako i institucionalno, politički i ekonomski. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda i njegovih izabranih predstavnika i u njoj, osim Srba, mogu mirno i slobodno da žive i predstavnici druga dva konstitutivna naroda i svi ostali građani koji poštuju Ustav i zakone Republike Srpske", naglasio je Košarac.

On je dodao da se ove činjenice neće i ne mogu mijenjati bez volje srpskog naroda.

"Nikakav izborni inženjering, kakav Bošnjaci već godinama provode uz pomoć političkog nasilja i pritisaka stranaca, neće promijeniti činjenicu da su Srebrenica, Vlasenica, Milići, Bratunac i Zvornik opštine i gradovi u Republici Srpskoj. Kada bošnjački političari prihvate tu realnost i kada prestanu sa svakodnevnim pokušajima političkog ugrožavanja Republike Srpske, kao i sa pokušajima da preglasavaju Srbe i Hrvate i da im biraju političke predstavnike, biće bolje svima u BiH", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana