Кесић: Америчка политика се мијења у корист Србије и Српске

Срна
Кесић: Америчка политика се мијења у корист Србије и Српске

Београд - Нова спољна политика Америке коју дефинише предсједник Доналд Трамп је антиглобалистичка и ствари почињу да се мијењају у корист Србије, па и Републике Српске, а том новом приступу отпор се јавља само у дијелу америчке администрације који покушава да саботира промјене, оцјењује политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Он наводи да не би требало придавати претјерани значај посљедњем писму из Бијеле куће у којем се говори о узајамном признању Београда и Приштине јер је оно више одраз става дијела америчке администрације наклоњеног бившој политици.

Кесић је за “Политику” оцијенио да је такво писмо само покушај старих снага из америчке администрације да “врате точак уназад”.

Кесић подсјећа да је Трампов савјетник за националну безбједност Џон Болтон био први амерички званичник који је дозволио могућност размјене територија, ако се о томе договоре Београд и Приштина.

“Откуд онда писмо у којем се поручује да је узајамно признање решење за Косово?”, пита Кесић.

Он истиче да је неко из бирократије искористио то што се за велике празнике из Стејт департмента упућују пригодна писма многим државама да би кроз писмо “прогурао” став претходне администрације.

“А људи око председника нису видели ништа контроверзно, јер мисле да је то само честитка. Тако су из Вашингтона стигле потпуно опречне и контрадикторне поруке”, оцијенио је Кесић.

Он је рекао да су ствари сада другачије, те да, прије свега, дио тог политичког естабилишмента који се налазио у државним институцијама одлази и тако слаби подршка, не само за политку САД према Косову, већ генерално за такву спољну политку која се може назвати глобалистичком.

Кесић је додао да се Трампов антиглобалистички приступ свијету види по томе који су му приоритети и какви су му односи према ЕУ и НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана