Калабић: Проневјерене стотине милиона марака?

Глас Српске
Калабић: Проневјерене стотине милиона марака?

Сарајево - Предсједавајући парламентарне Истражне комисије за Управу за индиректно опорезивање Драго Калабић изјавио је Срни да је запрепашћен информацијама добијеним од појединаца који наводе да се проневјере у Управи мјере стотинама милиона КМ, а по неким процјенама и близу милијарду марака.

Најављујући за идућу седмицу одржавање сједнице Истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање евентуалних неправилности и злоупотреба, те стања у Управи, Калабић је рекао да је изненађен неочекиваним ћутањем институција о овом проблему, иако су позване да помогну Комисији у њеном раду.

“Нама за сада, сем Агенције за истраге и заштиту БиХ, нико није доставио никакву документацију и сви ћуте, иако многи знају за тешке криминалне радње у протеклом периоду и процесе који су у току. Ћути Управа, ћути Тужилаштво БиХ, ћуте судови”, истакао је Калабић.

Он је додао да је врло занимљиво ћутање институција и релевантних фактора када је ријеч о Управи за индиректно опорезивање, најважнијој институцији која се бави прикупљањем прихода за све буџете и све нивое власти у БиХ.

Истичући да у Тужилаштву постоје пријаве за неправилности у раду Управе, Калабић је рекао да су људи са којима је разговарао забринути за своју безбједност, али и шта ће бити са њиховим свједочењима у предметима тешким и по 100 милиона КМ, који стоје у ладицама тужилаца.

“Људи цртају криминалну хоботницу, како функционише, од кога и докле сеже. Много је људи укључено у ту криминалну хоботницу. Појединци кажу да су све то рекли Тужилаштву још раније, међутим, до данас нити има реакције, ни извјештаја, ни демантовања ових навода које ја преносим”, додао је Калабић.

Он је најавио да ће се потрудити да све добијене информације објелодани, те да сви они који буду имали храбрости свједоче јавно пред Комисијом.

Калабић сматра занимљивим и ћутање међународних институција у вези са проблемима у Управи, због чега се, додао је, поставља питање да ли покровитељи и креатори мафијашке хоботнице у вези са Управом и царинама иду и даље од БиХ.

Предсједавајући Истражне комисије сигуран је да ће се Тужилаштво БиХ морати огласити када је у питању Управа за индиректно опорезивање БиХ.

“Мислим да имамо механизме да их натјерамо на то, а и материјал који је доставила SIPA тражи одговор”, закључио је Калабић.

Сједница Истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање евентуалних неправилности и злоупотреба, те стања у Управи за индиректно опорезивање заказана је за четвртак, 5. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана