Janša preko Parage prodavao oružje BiH

Darko Gavrilović
Janša preko Parage prodavao oružje BiH

BANjALUKA - Armija RBiH kupovala je tokom rata oružje preko Slovenije i Hrvatske, a posrednici u tom poslu bili su tadašnji slovenački ministar odbrane i aktuelni lider opozicije Janez Janša i Dobroslav Paraga, koji je u to vrijeme bio na čelu Hrvatske stranke prava (HSP) i Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

Prema dokumentima koji su u posjedu "Glasa Srpske" HOS je kupovao oružje i vojnu opremu od Janše, a dio kontingenta je završavao u rukama Armije RBiH.

Dokumenta o sprezi Armije RBiH sa jedne i HSP-a i HOS-a sa druge strane tadašnji načelnik Uprave Sigurnosno-informativne službe Hrvatske (SIS) pukovnik Miroslav Međimorec dostavio je hrvatskom ministru odbrane Gojku Šušku.

Međimorec je informaciju i dokumenta poslao Šušku 4. aprila 1993. godine, a među njima je i dokument Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 9. decembra 1992. godine adresiran na Vladu i Ministarstvo odbrane Slovenije, u kojem je data garancija za isplatu novca za isporučeno oružje.

Dokument su potpisali tadašnji načelnik Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefer Halilović, ministar finansija RBiH Žarko Primorac i zamjenik ministra odbrane RBiH Munib Bisić.

- Ovim garantujemo da će Ministarstvo finansija RBiH uredno izmiriti obaveze nastale po osnovu nabavke naoružanja i vojne opreme od strane gospodina (ime i prezime precrtano, ali u drugim dokumentima dopisano Davor Vulin) i gospodina Ešrefa Bećirevića. Roba će biti plaćena po preuzimanju iste od strane naprijed navedenih ovlaštenih predstavnika uz saglasnost Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH. Ministarstvo finansija će na osnovu dostavljene dokumentacije izvršiti uplatu i iz sredstava prikupljenih po osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o načinu obezbjeđivanja deviznih sredstava za odbrambene potrebe RBiH - navedeno je u dopisu iz Sarajeva koji su potpisali Halilović, Primorac i Bisić.

Bisić je ovlastio Vulina da za potrebe Armije RBiH, odnosno HOS-a BiH može koordinisati dostavu naoružanja i vojne opreme logističkim centrima, odnosno na mjesta koja odredi Glavni štab Oružanih snaga RBiH.

Sklapanju posla prethodila je komunikacija između Parage i Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH.

- Potvrđujemo spoznaju da su naši članovi gospodin zapovjednik Davor Vulin, gospodin Ešref Bećirević i gospodin Draško Urumović kooptirani u Vrhovnu komandu Glavnog stožera Oružanih snaga RBiH - navodi se u dopisu koji je Paraga poslao u Štab vrhovne komande Oružanih snaga BiH.

Slovenački mediji su nedavno objavili da je Janša početkom devedesetih godina prošlog vijeka uzimao proviziju za prolazak oružja koje je za Hrvatsku i BiH stizalo preko luke Koper. Janša je uzimao po 250.000 dolara mita za svaki brod oružja, a aferu je zataškavao njegov nasljednik Jelko Kacin.

Ova afera otvorena je poslije objavljivanja dijelova iz knjige austrijskog novinara, koji je opisao događaje s početka devedesetih godina prošlog vijeka, u kojoj opisuje i krijumčarenje oružja u Hrvatsku i BiH u vrijeme dok su ove zemlje bile pod embargom UN o zabrani naoružavanja.

U tajnom izvještaju koji su objavili slovenački mediji navedeno je da je vrijednost svog oružja i opreme koje je uzeo u obzir Janša 38.386.550 tadašnjih njemačkih maraka. U izvještaju od 19. septembra 1993. godine navedena je vrijednost cjelokupnog oružja posredovanog Hrvatskoj i BiH, ukupno 27.663.341 tadašnja njemačka marka, što znači da je vrijednost oružja u izvještaju Druge uprave Ministarstva odbrane veća za 10.723.209 njemačkih maraka.

Slovenački novinar Matjaž Frangež u svojoj knjizi "Šta nam možete" objavio je dokument Obavještajno-bezbjednosne službe Ministarstva odbrane Slovenije iz 1997. godine u kojem se vidi da je Janša predajući dužnost Kacinu "prećutao" oko deset miliona tadašnjih maraka. U knjizi se nalaze i faksimili dokumenata, narudžbenica i specifikacija naoružanja koje je tada švercovano.

Milijarda evra

Upućeni vrijednost posla obavljenog preko Slovenije procjenjuju na oko milijardu njemačkih maraka ili današnjih milijardu evra, ističući da je ne ime provizija inkasirano između deset i petnaest odsto.

Dopisnik nedjeljnika "Vreme" iz Slovenije navodi da je tajna nabavka raznovrsnog oružja pokrenuta oko godinu uoči osamostaljenja Slovenije.

Iako je Slovenija primljena u UN 22. maja 1992, kad je za nju i formalno počeo da važi embargo na izvoz oružja, koji je Rezolucijom 713 uveo Savjet bezbjednosti UN 25. septembra 1991. godine, šverc naoružanja prema "južnim republikama" nekadašnje SFRJ nije prekidan bar do 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana