Изетбеговић антисрпску кампању платио из буџета

Жељка Домазет
Изетбеговић антисрпску кампању платио из буџета

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, након рјечника у којем су вријеђани Срби и меморијала посвећених његовом оцу Алији, из буџетске резерве је платио одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде некадашњем команданту Војске РС генералу Ратку Младићу.

Изетбеговићевом одлуком и новац који у буџет институција уплаћују РС и њени грађани искоришћен је за антисрпску пропаганду у свијету.

Одлукама донесеним 3. новембра Изетбеговић је из текуће резерве за ове намјене које не спадају у хитне и ванредне, нити представљају било какав пројекат, дао скоро 5.000 марака. Савез логораша у БиХ добио је 3.000, а 1.800 марака Удружење „Жена - жртва рата“ из Сарајева. Исплата је образложена као помоћ за организовање путовања у Хаг ради присуствовања изрицању првостепене пресуде Младићу.

Закон о финансирању институција БиХ прецизира да се новац из текуће резерве може користити за финансирање хитних и ванредних издатака и програма који нису увршћени у буџет, финансирање трошкова међународних спорова и арбитража, нових институција које током фискалне године стекну статус буџетског корисника и као грантови непрофитним организацијама.

Изетбеговић је из буџетске резерве и до сада финансирао низ активности које не само да се не уклапају у законске оквире, већ су и те како контроверзне. Само ове године је три пута дао 21.500 КМ из буџетске резерве за меморијале посвећене његовом оцу Алији. Лани је за исте намјене из истог извора дао 8.000, што значи да је за успомену на свог оца раздијелио готово 30.000 КМ народног новца.

Изетбеговић је лани потрошио свих 120.000 КМ које је имао на располагању. Новац је углавном дијелио бошњачким удружењима проистеклим из протеклог рата, а није штедио ни на финансирању антисрпских пројеката, иако касу на нивоу БиХ пуни и РС. На те адресе отишло је више од 53.000 марака. Посебно је био широке руке према Институту за истраживање злочина против човјечности из Сарајева. Тај институт је добио 20.000 КМ за пројекат „Музеј геноцида - геноцид над Бошњацима 1992/1995“ у оквиру којег су изнесени фалсификовани подаци о жртвама у протеклом рату, а Србија и Срби оптужени за геноцид у цијелој БиХ. Глумцу Емиру Хаџихафисбеговићу за израду сценарија за тај пројекат одобрено је 4.000 марака. Изетбеговић је био изузетно дарежљив и према контроверзном лингвисти Џеваду Јахићу, коме је за штампање осмог тома скандалозног рјечника босанског језика у којем су Срби називани погрдним именима у два наврата дао укупно 17.000 марака.

Посланик СНСД-а у Парламенту Лазар Продановић рекао је да је недопустиво да се на тај начин злоупотребљава и троши новац пореских обвезника из цијеле БиХ, па тиме и из Српске.

  • Да је којим случајем српски члан Предсједништва БиХ из буџетске резерве одобрио новац за путовање неког удружења из Српске у Хаг на изрицање пресуде Младићу био би изложен невиђеним нападима. Изетбеговић сматра да су у БиХ жртве само припадници једног, његовог народа, а да су друга два народа на овај или онај начин њих нападали. Свједоци смо у више наврата да је управо он финансирао којекакве пројекте који су величали његовог оца Алију или блатили српски народ - истакао је Продановић и додао да због низа злоупотреба треба укинути могућност оваквог трошења буџетског новца.

Спорна финансирања из буџетске резерве која је одобрио Изетбеговић

29.500 - за меморијале Алији Изетбеговићу

24.000 - за пројекат „Музеј геноцида - геноцид над Бошњацима 1992/1995“ у оквиру којег су Србија и Срби оптужени за геноцид у цијелој БиХ

17.000 - за рјечник Џевада Јахића у којем Србе назива погрдним именима

5.000 - за одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде Ратку Младићу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана