Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, za “Glas Srpske”: BiH pred vratima nezapamćene krize

Željka Domazet
Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, za “Glas Srpske”: BiH pred vratima nezapamćene krize

Ključni zadatak Centralne izborne komisije (CIK) BiH je da opšti izbori budu fer i demokratski, ali bi BiH mogla zapasti u nezapamćenu krizu, ako nadležni ne nađu rješenja za otvorena pitanja, kazala je to predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Imajući u vidu da Parlament BiH još nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, a da se u federalnom Parlamentu to pokušava riješiti kroz izborne jedinice, Hadžiabdićeva kaže da bi adekvatno nesprovođenje te odluke moglo proizvesti prepreke formiranju vlasti na nivou BiH i u FBiH.

- U nedostatku zakonskih rješenja za sprovođenje posrednih izbora, problem bi mogao eskalirati kada potvrdimo rezultate neposrednih izbora i počne konstituisanje organa vlasti početkom novembra. Vjerujem da ćemo do tada imati neko rješenje, moguće i privremenog karaktera, ali ako ga ne bude, mislim da će se BiH naći u krizi kakvu nikad prije nije imala - rekla je Hadžiabdićeva.

GLAS: U kakvim uslovima se CIK priprema za izbore?

HADžIABDIĆ: Ne mogu biti nezadovoljna, ali uvijek može bolje, jer još, na primjer, nije riješen problem adekvatnog skladišnog prostora, ali nastojimo da izborni proces što više unaprijedimo.

GLAS: CIK BiH je dobio najviše ocjene međunarodnih institucija koje prate izborni proces, ali se čini da je ovog puta, mnogo više nego ranije, pod velikim pritiskom političara u BiH? Kako gledate na to?

HADžIABDIĆ: Direktnog pritiska nema, barem ne osjetim, ali indirektnog ima. Tako je u izbornoj godini. Prioritet su nam fer i demokratski izbori tako da se i ne osvrćemo na neutemeljene i iskonstruisane tvrdnje. Naš izborni sistem je kompleksan, a veliki izazov je organizovati i sprovesti izbore. CIK je do sada odolijevao izazovima i sve uspješno završavao. Vjerujem da će tako i  ostati.

GLAS: Pojedine stranke žele po svaku cijenu da proguraju izmjene zakona koje predviđaju elektronsko glasanje i video-nadzor na biralištima. Kako to komentarišete?

HADžIABDIĆ: Uloga CIK-a je da sprovodi Izborni zakon BiH. Pozdravljamo postepeno i sistematsko uvođenje novih tehnologija, ali situacija na terenu ne dozvoljava radikalne promjene i uvođenje novina bez prethodno obezbijeđenog novca, operativno-logističkih zahvata, uspješnog testiranja i adekvatnih obuka.

GLAS: Da li je moguće sprovesti zaključak Parlamenta BiH da na svakom biračkom mjestu, sa više od pet odsto nevažećih listića, izbori budu poništeni?

HADžIABDIĆ: Pismeni odgovor na zaključak smo uputili u Predstavnički dom Parlamenta BiH. Da bi ispoštovali taj zaključak, treba izmijeniti Izborni zakon, jer je propisano da će CIK poništiti izbore u izbornoj jedinici ili na biračkom mjestu, samo ako ustanovi da je za vrijeme glasanja ili brojanja listića bilo nepravilnosti koje mogu uticati na rezultate izbora. Nevažeći glasački listići nisu uvijek isključivo nepravilnost. Mogu biti i izraz volje birača, naročito ako su prazni - bez označavanja ijednog političkog subjekta ili kandidata.

GLAS: Iako se direktno ne odnosi na CIK, u Parlamentu je usvojen i zaključak koji predviđa formiranje tima od članova Obavještajno-bezbjednosne agencije, Agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva i CIK-a koji bi vršio monitoring nad izborima. Kako to komentarišete?

HADžIABDIĆ: Ne bi to komentarisala. Samo mogu reći da su nadležnosti svake od tih institucija utvrđene zakonima.

GLAS: Bilo je i zahtjeva nekih poslanika da se kompletan CIK smijeni, a tvrdili su da ste pod velikim uticajem političkih stranaka.

HADžIABDIĆ: Očito je da ima mnogo više poslanika koji ne dijele taj stav, jer taj zahtjev nije podržan. Mislim da je u pozadini zahtjev više bio u funkciji “discipliniranja CIK-a” sa nastojanjima da se ostvari politički uticaj na komisiju. Smatram da je to udar na naš nezavisan rad.

Problemi

GLAS: Koji su to glavni problemi sa kojima se suočava CIK i da li će izbori biti sprovedeni u demokratskoj atmosferi, fer i validni?

HADžIABDIĆ: CIK igra ključnu ulogu u sprovođenju fer i demokratskih izbora, ali konačna ocjena ne zavisi samo od rada izborne komisije, već i od ostalih učesnika u izbornom procesu. Uspjeh neće izostati ako svi budemo radili u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana