Грађани Бихаћа незадовољни екслацијом мигрантске кризе

Срна
Грађани Бихаћа незадовољни екслацијом мигрантске кризе

Бихаћ - У Бихаћу су вечерас почели протести грађана који трећи дан узастопно негодују због ескалације мигрантске кризе и захтијевају проглашење ванредног стања у граду и хитно постизање договора о будућој локацији мигрантског кампа ван ове локалне заједнице.

Како јавља портал "Крупљани", протести су почели око 18.00 часова на Градском тргу, а након тога грађани су се упутили према објекту некадашње фирме "Бира" који је означен као могућа будућа локација за мигранте.


Грађани траже ванредну сједницу Владе Унско-санског кантона /УСК/, Градског вијећа Бихаћа и адекватно реаговање власти на нивоу БиХ на проблем мигрантске кризе у том граду.

Из МУП-а УСК кажу да поштују вољу грађана да искажу своје демократско право и незадовољство тренутним стањем, али да то организатора не ослобађа одговорности зато што окупљања нису најављена у складу са Законом о јавном окупљању.

"Ми имамо информације од појединих грађана, али нама окупљања, званично, нису пријављена. МУП ће предузети све мјере и радње да не би дошло до инцидената и било каквих нежељених догађаја", рекла је данас портпарол кантоналног МУП-а Снежана Галић.

Од почетка године, у УСК евидентирано је 10.500 миграната. Међутим, њихови доласци интензивирани су у августу и септембру, када их је дошло око 5.000. Из МУП-а Унско-санског каантона истакли су да већина миграната нема никаквих докумената, а многи од њих се чак први пут пријављују у Бихаћу.

С повећаним бројем миграната дошло је и до повећања броја кривичних дјела, посебице у Бихаћу. До сада су евидентирана 53 кривична дјела, а многи од прекршилаца закона не могу бити измјештени у прихватне центре у Сарајеву због недостатка смјештајних капацитета.

Из МУП-а су истакли да су до сада биљежили и случајеве да се особе које су добиле рјешење о протјеривању из БиХ поново враћају у УСК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана