FBiH ne želi dogovor, RS zavrće ventile za gas

Marijana Miljić
FBiH ne želi dogovor, RS zavrće ventile za gas

Istočno Sarajevo - Preduzeće "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva obustaviće krajem iduće sedmice snabdijevanje FBiH gasom ako sa sarajevskim preduzećem "BH-gas" ne postigne dogovor o iznosu naknade za transport tog energenta.

"Sarajevo-gas" je početkom ove sedmice upozorilo sarajevska gasna preduzeća i institucije na svim nivoima vlasti da će u potpunosti obustaviti snabdijevanje FBiH gasom ako "BH-gas" nastavi da odbija da plati naknadu za transport gasa. Nakon tog upozorenja direktori "Sarajevo-gasa" Slavo Krajišnik i "BH-gasa" Jasmin Salkić pregovarali su i tražili rješenja za prevazilaženje ovog problema, ali ono još nije na pomolu.

- Mi smo predložili da potpišemo protokol da cijena gasa iznosi dvije marke po metru kubnom za krajnje potrošače, što je povećanje u odnosu na prethodnu cijenu. "BH-gas" je prvo pristao na taj protokol, da bi se zatim povukao. Oni i dalje ne pristaju na cijenu transporta koju je odredila Regulatorna komisija za energetiku RS, ali ni na naš prijedlog u kojem je sadržana niža cijena od one koju je odredila Regulatorna komisija za energetiku - kazao je Krajišnik.

Iz "Sarajevo-gasa" saopšteno je da je "BH-gas" u četvrtak uplatio dugovanja za transportnu naknadu za period od tri godine, ali po cijeni koja ne važi niti je dogovorena između dvije kompanije.

-  To znači da je problem i dalje prisutan. Ako ne prihvate naše kompromisno rješenje, mi ćemo prekinuti transport gasa krajem iduće sedmice - saopštili su iz "Sarajevo-gasa" i dodali da nerado najavljuju obustavu transporta gasa, ali da su na to prinuđeni.

Sa direktorom "BH-gasa" u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt, jer su u njegovoj kancelariji rekli da je na sastancima.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je FBiH namjerno napravila problem svojim građanima jer kompanija "BH-gas" ne priznaje zakone RS i odnose na tržištu gasa.

- Ono što se treba raditi u sektoru gasa jeste da budu sprovođeni postojeći zakoni i ispoštovani odnosi. "BH-gas" želi da bude donesen zakon o gasu na nivou BiH, što Srpska neće prihvatiti - kaže Đokić.

RS je donijela Zakon o gasu kojim je predviđeno da preduzeća iz FBiH plaćaju naknadu za transport. "BH-gas" skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa gasovodom od Karakaja kod Zvornika do Starića kod Kladnja čiji je vlasnik "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva.

Odgovornost

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić traži da vlasti tog entiteta i sarajevskog kantona daju garancije javnosti da stanovnici Sarajeva neće ostati bez gasa, ni po koju cijenu i ni pod kakvim uslovima.

- U suprotnom ćemo zatražiti održavanje vanrednih sjednica Parlamenta FBiH i Skupštine Kantona Sarajevo da bi došli do rješenja. Odgovornost federalne i kantonalne vlasti je osiguranje snabdijevanja glavnog grada gasom. Od premijera tražim da javno kažu šta preduzimaju i šta planiraju uraditi kako Sarajevo ne bi ostalo bez  gasa - naveo je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana