ЕУФОР потврдио: Британски војници стижу у БиХ

Агенције
ЕУФОР потврдио: Британски војници стижу у БиХ

Сарајево - ЕУФОР је потврдио данас долазак британских војника у БиХ у оквиру, како се наводи, уобичајеног и редовног поступка, а ријеч је о једној мањој извиђачкој јединици која ће у потпуности бити у ланцу команде ЕУФОР како би команданту пружала подршку за извршење мисије осигурања сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини.

ЕУФОР се овим поводом огласио након информације да Велика Британија шаље додатни број, од 40 војника у БиХ који ће се придружити мисији Европске уније и НАТО.

“У складу са својим мандатом према Поглављу 7 Повеље Уједињених нација, ЕУФОР блиско сарађује са властима БиХ и органима за спровођење закона у циљу одржавања сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини, стварајући бољу атмосферу мира и стабилности. Као и увијек до сада, структура и капацитети ЕУФОР-а се мијењају како би се на најбољи могући начин пружала подршка властима БиХ, а снаге се увијек прилагођавају како би биле у стању извршавати свој мандат”, наводи се у саопштењу.

Они су потврдили да се у складу с директивом Одбора ЕУ за политику и сигурност (ПСЦ), заснованој на процјени Оперативног команданта Операције АЛТЕА, и без повећања укупног броја војника, за ЕУФОР обезбеђују додатни капацитети у складу са исходом стратешког прегледа за 2017. 

Одлука о упућивању војника у БиХ донета је на редовној шестомјесечној Конференцији о ангажирању снага прошле седмице, Уједињено Краљевство је, заједно са другим земљама учесницамам мисије.

Подсјетимо, британски “Тimes” је раније пренио да се војници шаљу да се спријечи мијешање Русије током предстојећих избора, који ће у БиХ бити одржани у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана