Дорис Пак за Глас Српске: Вријеме да Лагумџија прекине са блокадама

Ведрана Кулага
Дорис Пак за Глас Српске: Вријеме да Лагумџија прекине са блокадама

Мислим да су сви свјесни да ако БиХ није спремна да ријеши проблем "Сејдић-Финци", онда није спремна ни да иде напријед. Нажалост, само је на Федерацији да то ријеши, јер за Србе то није проблем.

Изјавила је то у интервјуу "Гласу Српске" извјестилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак.

- У суботу сам причала са људима у Сарајеву и видјела сам да су нашли могућност и уочила сам вољу код СДА и Хрвата за договором. Једини који је био против тога је лидер СДП-а Златко Лагумџија. Зато мислим да сви сада треба да именују оне који су препрека у изналажењу рјешења - рекла је Пакова и додала да СДП и њихов лидер треба да схвате да је крајње вријеме да се уради нешто о овом питању.

* ГЛАС: Посљедњи извјештај Европске комисије указао је на чињеницу да БиХ тапка у мјесту у односу на остале земље региона када је ријеч о испуњавању европских обавеза. Који потези могу земљу помјерити са мртве тачке?

ПАК: Мислим да су сви свјесни да ако БиХ није спремна да ријеши проблем "Сејдић-Финци", онда није спремна да иде напријед. Ово питање захтијева рјешење, али такође, то је и симболично питање. Ако није спремна да ријеши ово питање, БиХ не може ићи напријед. Наравно, то је важно и ради идућих избора и ако се оно не ријеши, онда изабрани људи неће бити прихваћени као изабрани, избори неће бити коректни.

* ГЛАС: Шта то значи за БиХ?

ПАК: То за земљу значи да се налази у застоју, као што је речено и у извјештају који је представио Штефан Филе. Иста ствар је речена данас (понедјељак) на састанку министара иностраних послова ЕУ у Луксембургу, гдје је наглашено да се у веома мало ствари иде напријед. Имамо питање пољопривреде, гдје се ситуација заиста мора реформисати да би пољопривредници из БиХ могли извозити у Хрватску, односно у ЕУ. То није ријешено и већ годинама сви знају за ту ситуацију. Ако сада сви гледају на случај "Сејдић-Финци", онда имамо ситуацију да се не гледа на било коју другу ствар. Ту се увијек гледа из угла етничке припадности, а не из угла добробити за народ. Потребно је направити реформу образовања и правосуђа, да би могли привући инвестиције.

* ГЛАС: Да ли Европска комисија, према Вашем мишљењу, треба да тражи рјешења за спровођење одлуке "Сејдић-Финци" са лидерима у ФБиХ, како су то неки од њих захтијевали, или је посао да дођу до рјешења, ипак, на самим лидерима?

ПАК: Они су то већ урадили. У суботу сам причала са људима у Сарајеву и видјела сам да су нашли могућност и уочила сам вољу код СДА и Хрвата за договором. Једини који је био против тога је лидер СДП-а Златко Лагумџија. Зато мислим да сви сада треба да именују оне који су препрека у изналажењу рјешења.

* ГЛАС: Због чега Лагумџија блокира договор?

ПАК: Не знам зашто је он против остваривања договора. Бошњаци су барем заједно дошли  о рјешења са комесаром и то би требало да ријеши проблем. И сада сам чула да је Лагумџија против тога. Надам се да ће он промијенити свој став и учинити све да овај проблем буде ријешен.

 

Комплетан интервју прошитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана