Додик: Српска нема ништа против да Хрвати добију свој ентитет

Срна
Додик: Српска нема ништа против да Хрвати добију свој ентитет

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Дејтонски споразум драматично промијењен интервенцијама високог представника у БиХ, те да Српска нема ништа против тога да Хрвати у БиХ добију свој ентитет, своју републику, своју државу у БиХ.

Он је истакао да је високи представник ушао у законодавство и Устав БиХ и то деградирао, те подсјетио на његове наметнуте одлуке.


Додик је за РТС рекао да Републику Српску не обавезују промјене на геополитичкој сцени, престројавање Путин-Ердоган. "Можда имамо страх, али нас ништа не обавезује", додао је Додик.

Додик је напоменуо да савремена турска политика није крила рехабилитацију неоосманизма на простору Балкана, а највише у самој БиХ, те подсјетио на посљедњу посјету бившег турског премијера Ахмета Давутоглуа Бањалуци када је рекао да је БиХ била и биће турска земља, те да је говорио оно што је и сам турски пресједник Реџеп Ердоган говорио у Сарајеву и у Санџаку, на Косову.

Он је оцијенио да је добро што је прекинута фарса око трилатерале БиХ - Турска - Србија, јер она није ничему доприносила осим рехабилитацији неоосманизма на подручју Балкана.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је рекао да Српска покушава да гради европски пут али да види и колико се суновратила европска политика на многим питањима у посљедњих неколико година.

"Њихово вјежбање над нама на европском путу подразумијевало је да се увијек нађу рјешења која су штетна за Републику Српску", додао је Додик.

Коментаришући чињеницу да је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу о нападу на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници, Додик је истакао да то говори о томе да у БиХ нема никакве приче о правди и држави.

"Ту постоји муслимански етаблирани политички врх који рехабилитује ратне циљеве", истакао је Додик.

Он је напоменуо да су и Срби у обавјештајној служби на нивоу БиХ дозволили да се врате сви ратни обавјештајни кадрови Алије Изетбеговића, те да је директор те службе Осмица био шеф обавјештајног сектора Алије Изетбеговића у току рата.

"Због лошег карактера наших људи који тамо сједе, полтрона, поданика, издајника десило се то да та обавјештајна служба сада искључиво служи за то да прати шта раде Срби и руководство Српске", додао је Додик.

Додик је навео да је истрагу о нападу на Вучића покренуло Министарство унутрашњих послова Српске, да је евидентирано 11 актера напада и јасно документовано, али да је Тужилаштво БиХ преузело случај јер, према одлуци високог представника, има надређену позицију над свим нивоима у БиХ и може да изузме предмет који хоће.

"Ја сам тада рекао да је готово. Од овог нема ништа. У Сарајеву муслимани сматрају да је сасвим прихватљиво и разумно да нападнете било ког Србина, поготово у Сребреници. Сребреница је подвала, Сребреница није оно што муслимани представљају, нека отворе архиве УН па ћемо видјети је ли то истина или није", додао је Додик.

Говорећи о недавној заједничкој антитерористичкој вјежби припадника полиције из Српске и Србије и коментарима о томе из Сарајева, Додик је истакао да је то била импозантна вјежба, која је народу у Српској улила повјерење и сигурност.

Он је напоменуо да све полицијске структуре у свијету сарађују у борби против тероризма, наводећи као примјер сарадњу полиције Српске са полицијом из Федерације БиХ, Шведске...

"Зашто је то сад чудно? Зато што су се Срби ту окупили...Срби морају коначно да схвате да се морамо окупити и морамо да имамо нашу мирнодопску политику која подразумијева не само ћутњу и да прихваташ оно што други кажу него и да пошаљете поруку да сте спремни и да се браните", додао је Додик.

Он је захвалио предсједнику и премијеру Србије Томиславу Николићу и Александру Вучићу који су обезбиједили сву логистику за ту вјежбу.

Референдум ће се десити, јер је Србима доста понижавања

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се референдум о Дану Републике Српске 25. септембра десити и да су све политичке снаге у Српској окупљене око тога, јер је српском народу доста понижавања.
"Народу је доста тих наметања и понижавања српског народа и Републике Српске и због тога је и дошло до одлуке о референдуму", рекао је Додик вечерас за РТС.

Он је поновио да је БиХ никаква земља, гдје странци покушавају да се припреме за неке друге мисије негдје у свијету, земља која ничему не служи осим за надмудривање странаца и показивање мишића.

"Свих ових 20 година БиХ није успјела да нађе никакав унутрашњи консензус", рекао је Додик, наводећи да се тако десило да у Уставном суду три странца и два Бошњака, који су били функционери СДА, доносе све кључне одлуке.

"Донијели су и одлуку о Дану Републике, а исто тако и о грбу и химни, коју су забранили. Наша химна је била Боже правде, па су за њу рекли да вријеђа неке друге", рекао је Додик.

Он је рекао да се често дешава да три стране судије и два Бошњака доносе кључне одлуке везане за статус српског народа и његове институције те да је у том погледу "дара превршила мјеру", као што се каже народски.

Додик је рекао да стране судије увијек гласају онако како кажу Британци и Американци, и високи предстанвик.

"Британци се петљају у све живо у БиХ. Они су ту стотинама година и увијек су негативни према српском народу гдје год се он налазио. Британци су ти који су креирали многа лоша рјешења за Србе на Балкану и они покушавају да одиграју ту своју причу. Наравно да ми то знамо и нема потребе уопште да глумимо неку дипломатску коректност", рекао је Додик.

Он је додао да је Британац Педи Ешдаун "развалио" Дејтонски споразум и Устав и да је наметнуо 280 закона у БиХ, смијенио 70 изабраних људи и све под плаштом и аплаузом различитих британских влада, које се куну у своју колијевку демократије и парламентаризма.

Додик је рекао да стране судије у Уставном суду раде искључиво по налогу страног фактора у БиХ.

Додик је рекао да ће 9. јануара 2017. године бити обиљежено 25 година Републике Српске и да ће то бити велика прослава.

"Драго ми је што сам прошле године видио многе људе да су то прослављали као свој властити празник. Празник Дан Републике, то је дан наше државности и ми од тога не можемо одустати. Ако ми изгубимо тај на начин како су то припремали да нама нешто ускрате, онда губимо и идентитет. Имамо сад грб и химну и једног дана ћемо вратити и Боже правде и све ће бити у реду", додао је он.

Додик је навео да то што Дан Републике Српске пада на вјерски празник Светог Стефана, наводно вријеђа Бошњаке, али да у исто вријеме у БиХ постоје кантони који имају муслиманске бошњачке празнике.

"И ником ништа", рекао је Додик, напоменувши да и католици славе Светог Стефана и опет никоме не смета.

Он је напоменуо да су сви рекли да Дан Републике Српске наводно вријеђа један народ, а да у исто вријеме муслимани и Хрвати славе 1. март као дан независности, када су спровели референдум и изгласали отцјепљење од Југославије, након чега је рат могао да почне.

"Они славе 1. март упорно и већина тих странаца долази на њихове светковине. Срби,без обзира на политичку опцију нису прихватили 1 . март и то никоме не смета", рекао је Додик, запитавши како то да нико није рекао да 1. март вријеђа осјећаје Срба или читаве Републике Српске.

На питање да ли постоји могућност да високи представник Валентин Инцко забрани референдум, Додик је рекао Валентин Инцко као високи представник не може да доноси бонска овлашћења на питањима која су важна за Републику Српску и да може са њима "да се слика".

Додик је подсјетио да је високи представник раније добио бонска овлашћења у условима када је наметнут страх као начин владања у БиХ те да су политичке елите, прије свега у Републици Српској прихватале једну поданичку улогу према међународној заједници.

"Онда су они масовно употребљавали такозвана бонска овлашћења. Ми смо рекли да до тога не држимо. Он /Инцко/ може да се слика са тим гдје год хоће, за нас његова бонска овлашћења ништа не значе. То морам да кажем због наших људи, који морају да знају да нема страха од тога и да Валентин Инцко као високи представник не може да доноси бонска овлашћења на питањима која су важна за нас", рекао је Додик.

На питање о могућности одустајања од референдума, Додик је рекао да је то стална прича западњака и да сила може бити ефикасна неко вријеме, али да се у једном тренутку изгуби осјећај да се бојите некога.

Он је подсјетио да је неко у Сарајеву смислио да формира суд и тужилаштво БиХ мимо устава и Дејтонског споразума, а онда је томе међународна заједница дала легитимитет, који немају и формирано је одлуком високог представника.

"Нигдје у Уставу не пише да БиХ има надлежности у правосуђу. Па сад као једини аргумент кажи - суд је рекао. Чуј, суд је рекао!? Па пуна је пракса у свијету судова који су погријешили и који су политички мотивисани", рекао је Додик.

Он је навео да је високи представник наметање рјешења сада пребацио у Уставни суд.

"Тамо странци боље знају од нас шта су наша људска права, знају боље од нас како треба да живимо, кад нешто да прослављамо или не. Јавност у Републици Српској је то добро разумјела и схватила и рекла да то више неће да трпи. Џабе сад њихово састанчење", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да иза референдума стоје и опозиција и власт за разлику од референдума о правосуђу те додао да се чека да се скупи снага за тај референдум о правосуђу.

"Ми нећемо да прихватимо суд и тужилаштво на начин како су конципирани, без обзира што покушавају да то силом наметну", рекао је Додик.

Када је у питању подршка Србије у вези са референдумом о Дану Републике, Додик је рекао да о свим важним питањима разговара са премијером и предсједником Србије и да је битна позиција Србије да подржава БиХ и Дејтонски споразум, те да води рачуна о Републици Српској и то је довољан оквир за политичку борбу Српске.

"Ако ја имам нешто да питам /премијера Србије Александра/ Вучића или /предсједника Томислава/ Николића, ја њих позовем и питам, и причамо о тим темама, покушавамо да нађемо најбоље рјешење за Србију и Српску. Мислим да и они разумију да ово не може наудити", нагласио је Додик.

Говорећи о плановима послије референдума, Додик је рекао да велики и тешки политички процеси покушавају да се минимизирају и обесмисле разним спекулацијама, те додао да је историја Републике Српске историја борбе за своја права.

"Кад смо дошли до Дејтона, завршили Дејтонски споразум, утврдили Устав, утврдили права Републици Српској, дали јој међународни карактер у погледу признања, одмах је кренула деградација Републике Српске. Ми од 1996. године се боримо за оно што се већ постигло у Дејтону", рекао је Додик, наводећи да се прави атмосфера да су политичари корумпирани, криминалци.

Додик је запитао зашто би српски народ био народ који нема право да изађе на референдум и одлучио о било ком питању.

Он је подсјетио да су формално иницијативу за референдум покренули посланички клубови свих политичких партија у Републици Српској и да је парламент Српске донио одлуку да се 25. септембра иде на референдум и додао да Србима треба право да одлучују.

Коментаришући изјаву /предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Бакира Изетбеговића да је овај референдум само пробни балон за референдум о независности Српске, Додик је рекао да га не занима кавих балона има Изетбеговић.

Додик је подсјетио да је Венецијанска комисија рекла да је Устав Републике Српске није у супротности са Уставом БиХ и Дејтоном те оцијенио да је сада на дјелу манифестација силе да се додатно казни Република Српска са три странца и два Бошњака, који су били функционери СДА.

"Сад неко треба да рачуна на њихов правнички и објективни приступ у том предмету и да одлучују на објективан начин. Не, јер они су дио политике која иде на то да уруши Српску", рекао је предсједник Српске.

Он је рекао да ће послије референдума доћи избори, гдје ће све политичке партије покушати да добију изборе.

"Зашто неко мисли да тај референдум користи само мојој политичкој партији у политичком смислу, ако су све политичке партије биле заједно у иницијативи и гласале за тај референдум", рекао је Додик.

Он је навео да је смијешно када британски амбасадор у БиХ прави неку кохезију у БиХ, а његова земља излази из ЕУ.

Додик је за изјаву британског амбасадора у Србији да Српска нема право на референдум, јер је о томе одлучио Уставни суд БиХ, рекао да није коректно од њега да се бави овим питањем те да манипулише и спекулише и покушава да одржи неки притисак на Србију.

"Ми смо загледани у Србију и желимо јој добро и увјерени смо и знамо да и србија жели добро нама. Шта је ту лоше и непријатељско према било коме? Зашто ми не смијемо да волимо Београд, у чему је проблем?", пита Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана