Додик: Неће бити никаквог преноса надлежности

Срна
Додик: Неће бити никаквог преноса надлежности

Србац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да ће Српска одбити сваки покушај преноса надлежности са ентитетских агенција за банкарство на Агенцију за осигурање депозита БиХ.

"Агенција за банкарство Републике Српске остаје дио наше надлежности и никаквог договора није било ни о каквом преносу надлежности, нити се може договорити", рекао је Додик новинарима у Српцу.


Он је навео да је упознат са одређеним покушајима такве врсте кроз приче о Међународном монетарном фонду, али да нема циља због којег би Српска пристала на то.

"Апсолутно одбијамо било какву могућност да се учини и најмањи трансфер", рекао је Додик.

Пословни портал "Капитал" објавио је да предложеним измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ, Агенција за осигурање депозита БиХ добија могућност да надгледа пословање банака, чиме се поново покушавају пренијети надлежности са Српске на ниво БиХ.

Портал пише да се из Приједлога Закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је Савјет министара БиХ упутио у Парламентарну скупштину БиХ, јасно види намјера да дио надлежности ентитетских агенција за банкарство буде пренесен на Агенцију за осигурање депозита.  

Дестабилизација почела прије неколико година

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је дестабилизација Македоније почела још прије неколико година, када је око пет хиљада људи протестовало правећи атмосферу која је довела до данашње ситуације.

"Након 10 дана владајућа партија довела је 70.000 људи на митинг подршке власти, али то није било довољно. То ме подсјећа на оно што смо ми имали као покушај прошле године када смо реаговали тако што смо рекли опозицији - ако ви организујете протесте и ми ћемо у исто вријеме, на истом мјесту", рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је поручио СДС-у да ће убудуће, када год најаве окупљања такве врсте, то урадити и власт у исто вријеме.

"Наш рецепт очувања стабилности се показао исправнијим. У Македонији је направљен пропуст и сада Македонија живи посљедице, а у Републици Српској, са свим проблемима које имамо, постоји политичка и институционална стабилност", рекао је Додик новинарима у Српцу.

Он је додао да није спорно да је региону потребна боља економија, те да Српска свакодневно ради на томе да у том погледу направи искорак.

"Глобално и регионално проблеми су такви какви јесу. И проблеми са Међународним монетарним фондом, које је проузроковала Федерација БиХ /ФБиХ/ и заједнички ниво БиХ, говоре да је један програм, који је требало да повећа стабилност, заустављен зато што ФБиХ и заједнички ниво нису испунили своје обавезе из писма намјере", нагласио је Додик.

Он је закључио да Република Српска настоји са неким другим партнерима да обезбиједи додатни економски искорак и да ће о томе јавност бити благовремено упозната.  

Додик: Одржаћемо већину у општини Сребреница

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ће у општини Сребреница бити одржана већина са СНСД-ом и партнерима који то желе.
"Очигледно да СДС има обавезу према СДА. Очигледно да СДС жели да врати СДА у Сребреницу и због тога тамо постоје неки проблеми", рекао је Додик новинарима у Српцу.

Он је поновио да већина окупљена око СНСД-а и других партија постоји и да ће бити манифестована веома брзо.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић недавно је изјавио да је изненађен да фракција одборника СДА, која је осуђивала двоје одборника из друге фракције те поцијепане странке у Сребреници за улазак у власт са Србима, пристаје да уђе у власт и формира већину са СДС-ом, ДНС-ом и другим српским одборницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана