Црнадак покреће дисциплински поступак против Чолаковићеве

Срна
Црнадак покреће дисциплински поступак против Чолаковићеве

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас Срни да ће покренути дисциплински поступак против амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић, која је одбила да његово писмо у вези са ревизијом пресуде по тужби против Србије, прослиједи Међународном суду правде у Хагу.

"Комисија која је испитивала овај случај завршила је свој посао и предала извјештај у мој кабинет, а на основу оног што сам видио, очигледно је да је ту било кршења процедура и зато ће мој сљедећи потез бити покретање дисциплинског поступка против Чолаковићеве. На крају тог поступка, видјећемо до каквих санкција и посљедица ће доћи", рекао је Црнадак.

Црнадак каже да је то његова обавеза, јер на тај начин брани институције - и министра иностраних послова и Министарства иностраних послова БиХ.

"Желим и да спријечим покушаје паралелизма у раду институција БиХ, јер је паралелизам веома опасан и може довести до ескалације проблема и неповјерења унутар БиХ", истакао је Црнадак.

Црнадак сматра да је потез Чолаковићеве, која се оглушила о његов захтјев, а послушала нелегално наређење бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да писмо министра иностраних послова БиХ не прослиједи Суду у Хагу, био врло непромишљен и опасан по опште односе у БиХ, због чега цијели случај мора да има одговарајући епилог.

"Надам се да у наредном периоду оваквих или сличних случајева више неће бити. Нећу дозволити да се било ко поиграва са Министарством иностраних послова и да било ко, само са једним телефонским позивом, покушава да преузме улогу цијеле институције, као што је то Изетбеговић покушао према овом министарству", нагласио је Црнадак.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је 9. марта захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије уз образложење да га нису поднијеле надлежне институције БиХ. Неовлаштено ју је поднио такозвани агент БиХ Сакиб Софтић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана