Čavara ne isključuje ni smjenu Vlade FBiH

nezavisne.com
Čavara ne isključuje ni smjenu Vlade FBiH

Sarajevo - Marinko Čavara, predsjednik FBiH, potvrdio je danas u Sarajevu da je izdao nalog kojim aktualnoj Vladi FBiH zabranjuje donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcionisanje tog entiteta dok se ne konstituiše novi sastav Vlade, a premijer FBiH Nermin Nikšić mu je odgovorio da je u zabludi u vezi s ovlaštenjima koja ima.

Čavara je istakao da će, ukoliko Vlada FBiH ne ispoštuje njegov nalog, tražiti od federalnog parlamenta njenu smjenu. Zanimljivo je da je njegova konferencija za novinare počela tako što je pročitano šta su mu nadležnosti, pišu Nezavisne novine.

"Predsjednik Federacije predstavlja i zastupa FBiH i šef je federalne izvršne vlasti", ovaj dio rečenice iz Ustava FBiH pročitala je novinarima Ivana Smoljo,  Čavarin savjetnik za medije.

Čavara je istakao da je nalog izdao pozivajući se i na uputstvo koje je izdala Centralna izborna komisija (CIK) o nespojivosti dužnosti u poslijeizbornom periodu kada određene osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela vlasti obavljaju i izvršne pozicije u vlasti.

"Sada imamo situaciju da u Vladi FBiH postoji šest tzv. ministara koji su izabrani i prihvatili mandate u zakonodavnim tijelima. To su nespojive dužnosti po Izbornom zakonu. CIK je rekao uputstvom da mogu samo neophodne poslove obavljati do izbora novih tijela vlasti", izjavio je Čavara.

Ističe da od proglašavanja izbora 2014. do danas aktuelna Vlada FBiH krši Izborni zakon i uputstvo CIK-a, te da ne poštuje volju građana.

Kazao je da će sve neustavne odluke Vlade FBiH biti poništene, a da će druge koje su ustavne ali nisu u interesu FBiH biti razmotrene.

Nikšić je reagujući na ovo kazao da "predsjednik FBiH koji često iznosi tvrdnje o neustavnosti i nezakonitosti treba da zna da on nije taj koji utvrđuje ustavnost i zakonitost bilo koje odluke, već institucije sudske vlasti".

"Očito je da Čavara, po uzoru na svog prethodnika Budimira, misli da mu zvanje predsjednika FBiH daje neograničene ovlasti. Na sreću, i u ovako složenom ustavnopravnom uređenju Ustav i zakoni su jasni kada su u pitanju ovlaštenja predsjednika i Vlade FBiH, što bi i njemu trebalo da bude jasno", kazao je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana