Брамерц: Негирање злочина доминантно на западном Балкану

Срна
Брамерц: Негирање злочина доминантно на западном Балкану

Загреб - Величање ратних злочинаца и негирање злочина сада су доминантни у јавној сфери у земљама западног Балкана, изјавио је у Загребу главни тужилац Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ Серж Брамерц.

Он је током дводневне посјете Хрватској, у оквиру припрема за редовни шестомјесечни извјештај Савјету безбједности УН, рекао да у свакој држави у региону постоји велики заостатак у случајевима ратних злочина и да је и даље потребно “више правде”.


Брамерц је истакао да би чак и прије неколико година било незамисливо да министри влада о ратним злочинцима говоре као о херојима, али да је то у данашње вријеме, нажалост, редовна појава.

Тужилац подсјећа да је број судских поступака због ратних злочина сваке године све мањи, са изузетком ситуације у БиХ.

“Жртве су предмет увреда и игнорисања широм региона, а неоспориви злочини избацују се из уџбеника историје. Чини се да се сваког дана појави нова провокација на рачун жртава”, напоменуо је Брамерц.

Брамерц истиче да се, упркос чињеници да је Хрватска члан ЕУ, Србија и Црна Гора отвориле поглавља у преговорима о приступању Унији, а БиХ испунила упитник, не може рећи да су правосуђа у региону у вези са ратним злочинима и владавина закона јачи него прије двије, три или пет година.

“Чини се да је помирење још даље”, упозорио је он.

Брамерц је позвао на сарадњу и подршку у региону у рјешавању злочина у оквиру међународног закона.

Главни тужилац ММКС најавио је да ће у наредних неколико седмица посјетити Београд, а затим и Сарајево, гдје ће скренути пажњу на то да се правда за ратне злочине и помирење у региону крећу у погрешном смјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана