БиХ по условима за пословање најгора у Европи

Маријана Миљић
БиХ по условима за пословање најгора у Европи

Бањалука - БиХ је на "Форбсовој" листи, на којој су 153 земље поредане према погодностима за пословање, заузела 97. мјесто и тим пласманом показала да је посљедња у региону, али и читавој Европи о питању пословања.

БиХ се овим пласманом нашла у друштву Гватемале, Замбије, Туниса, Либана и Узбекистана.

Амерички магазин при формирању листе узимао је у обзир више сегмената за развој бизниса, као што су порези, личне и економске слободе, бирократија, имовинска права, иновације, корупцију, технологију, монетарне и трговинске слободе те заштиту инвеститора.

Када је ријеч о земљама региона, најбоље је котирана Словенија и то на 32. мјесту, док је Хрватска на 51, а Македонија на 63. позицији. Слиједе Црна Гора, Србија те Албанија.

Економисти пословног магазина навели су у дијелу посвећеном БиХ да се њена привреда у великој мјери ослања на извоз метала, енергије, текстила и намјештаја, као и на инострану помоћ.

- Структура власти отежава координацију и реформу економске политике, док прекомјерна бирократија и сегментирано тржиште обесхрабрују стране инвеститоре. Странке банке, првенствено аустријске и италијанске, контролишу већину банкарског сектора. Најозбиљнији макроекономски проблем је висока незапосленост. Економски приоритети БиХ требало би да буду убрзање интеграције у Европску унију, јачање фискалног система, реформа јавне управе, чланство у Свјетској трговинској организацији и обезбјеђивање економског раста подстицањем динамичног, конкурентног приватног сектора - навео је "Форбс".

Економисти истичу да никако није добро што је БиХ на ранг-листама посљедња у региону, али и читавој Европи о питању покретања бизниса.

- То никако не шаље добру слику инвеститорима, поготово онима који још улажу у БиХ, као што су Италија, Аустрија и Њемачка. Те земље доста су присутне на домаћем тржишту, како кроз дипломатске, тако и привредне активности - казао је извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац и додао да би власти у БиХ требало да анализирају све мањкавости на основу којих је домаће тржиште заузело посљедњу позицију о питању бизниса и коначно почети да раде на унапређењу пословања. "Форбс" је најбољом земљом за бизнис прогласио Велику Британија, а најгором Чад.

Позиција земаља у региону

*32. Словенија

*51. Хрватска

*63. Македонија

*68. Црна Гора

*69. Србија

*71. Албанија

*97. БиХ   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана