Akcija Damask: Novac za džihadiste stizao iz Kanade

Željka Domazet
Akcija Damask: Novac za džihadiste stizao iz Kanade

Sarajevo - Fikret Hadžić koji je prošle sedmice uhapšen u akciji "Damask", primao je iz Kanade novac i dijelio ljudima koji su se borili i koji se i dalje bore na sirijskom ratištu na strani Islamske države.

Rekao je to juče tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara na ročištu za određivanje pritvora Hadžiću i Enveru Liliću u Sudu BiH. Čampara je pojasnio da je to utvrđeno istražnim radnjama i da je Hadžić priznao da je primao novac iz inostranstva.

Sud je nakon ročišta donio rješenje kojim je Hadžiću i Liliću određen pritvor koji može da traje do 13. decembra. Iz Suda BiH je saopšteno da je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje ih Tužilaštvo tereti.

- Iz izvještaja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH proizlazi da su Hadžić i Lilić tokom prošle godine ilegalno otišli u Tursku, a potom ilegalno prešli u Siriju. U Siriji su učestvovali u borbama na strani Islamske države - rekao je Čampara.

Dodao je da osumnjičeni tvrde da nisu bili pripadnici paravojnih jedinica, a negirali su i učešće u borbama u Siriji.

- Međutim, saslušani svjedoci tvrde da su Lilića i Hadžića vidjeli u Siriji kako se bore na strani Islamske države protiv regularne sirijske vojske. Nadam se da će Tužilaštvo BiH u roku od mjesec uspjeti završiti sva vještačenja i saslušanja i podići optužnicu - rekao je Čampara.

Tužilaštvo je za Hadžića i Lilića zatražilo jednomjesečni pritvor, a za Samira Hadžalića i Ramiza Ibrahimovića, koji su takođe uhapšeni u akciji "Damask", da budu pušteni da se brane sa slobode, uz zabranu napuštanja mjesta boravka i redovno javljanje policiji. Čampara je kazao da Hadžiću i Liliću stavljaju na teret krivična djela terorizma, organizovanje terorističke grupe, a Hadžiću još i finansiranje terorističkih aktivnosti. Mjere pritvora Tužilaštvo je tražilo zbog bojazni da bi osumnjičeni mogli napustiti BiH i ponovo otići na ratište u Siriju.

- Hadžalić i Ibrahimović, koji su takođe osumnjičeni za terorizam, priznali su da su išli u Siriju, ali su sarađivali sa Tužilaštvom, pokazali iskreno kajanje i dali obećanje da neće ometati istragu, zbog čega su za njih zatražene mjere zabrane - istakao je Čampara.

Precizirao je da je Ibrahimović kazao da je u Siriji radio kao kuvar.

- Hadžalić je tvrdio da je u Siriji bio za vrijeme ramazana, te da zbog toga nije prošao obuku - kazao je Čampara.

Odbrana osumnjičenih je predložila da prijedlog Tužilaštva za pritvor Hadžiću i Liliću bude odbačen ili da im eventualno budu određene mjere zabrane.

Hadžić je kazao da pokušava da živi normalan život.

- Od kada sam drugi put otišao u Siriju i kada sam vidio šta se dešava, činim sve da ljude ubijedim da ne idu tamo. Veliki sam protivnik Islamske države i onoga što se tamo radi, jer se to kosi sa našom vjerom - rekao je Hadžić, kome je prije ročišta ukazana ljekarska pomoć zbog problema sa leđima.

Hadžićev advokat Senad Dupovac kazao je da njegov klijent u Siriji nije bio član borbene jedinice, već da je njegov cilj bilo misionarstvo i humanitarni rad.

- U toj državi je vozio cisternu. Hadžić jeste primao novac iz inostranstva, ali za stipendiranje školovanja djeteta, a ne za terorističke aktivnosti - istakao je Dupovac.

Lilić je u obraćanju Sudu ustvrdio da nema potrebe da ode u pritvor.

Uhapšeni

U nastavku akcije "Damask" pripadnici SIPA uhapsili su 13. novembra Mehmeda Tutnića, Envera Lilića, Salka Imamovića, Senada Kljajića, Halila Garanovića, Ramiza Ibrahimovića, Fikreta Hadžića, Kenana Okana, Berina Tahića, Semira Hadžalića i Ahmeta Mušanovića, koji se dovode u vezu sa terorizmom. Pretreseno je više objekata na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, gdje je pronađeno oružje i minsko-eksplozivna sredstva.

U prvom dijelu akcije "Damask" početkom septembra je uhapšeno 16 osumnjičenih za terorizam, među kojima i vođa vehabijske zajednice u BiH Husein Bilal Bosnić. On se od tada nalazi u pritvoru, a osumnjičen je da je bio mozak operacije za vrbovanje i slanje džihadista na sirijsko i iračko ratište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana