Администрација трома и након деценије реформи

Свјетлана Шурлан
Администрација трома и након деценије реформи

Бањалука - Крај реформе јавне управе, која траје већ десет година, још се не назире, а ефикаснија и одговорнија администрација, која би била сервис грађанима и привреди и даље је недостижан сан.

Реформски процес у овој области траје још од 2007. године, када је започет на основу Стратегије реформе јавне управе и Акционог плана један. Ти су акти предвиђали успостављање ефикасније и одговорније јавне управе која би радила на основу транспарентних процедура, уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције. Циљ је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета и примијењено европско законодавство.

Крајем 2010. године истекли су рокови прописани Акционим планом један, а утврђено је да је до средине 2011. године испуњено свега 52,28 одсто мјера из овог плана.  Ревидирани акциони план један донесен је током 2011, а требало је да буде реализован до краја 2014. године. Међутим, ни три године касније зацртани циљеви нису достигнути и закључно с јуном ове године реализовано је 69 одсто циљева.

Савјет министара БиХ усвојио је у уторак Извјештај Канцеларије координатора за реформу јавне управе о напретку за период јануар - јуни 2017. године у коме је наведено да је реализовано свега један одсто циљева више у односу на претходну годину.

Гледајући укупно остварење циљева из  Ревидираног акционог плана један,  највећи  постотак, и то 75 одсто реализације и даље биљежи  управа  Републике  Српске,  док  је најмањи постотак реализације остварен у Брчко  дистрикту  и  у  ФБиХ, гдје је испуњено 64 одсто циљева.

Највише циљева укупно, гледајући по реформским областима остварено је у области институционална комуникација, и то 79 одсто, а највећи постотак реализације циљева у овој области има ниво БиХ, и то 85 одсто.

- Најмања реализација циљева је у  области  е-управа, и износи 50 одсто. Највећи полугодишњи раст у испуњењу циљева је забиљежен у областима стратешко планирање, координација и израда политика и управљање људским потенцијалима - истакнуто је у извјештају.

Гледајући укупно остварење циљева из  Ревидираног акционог плана један,  највећи  постотак, и то 75 одсто реализације и даље биљежи  управа  Републике  Српске,  док  је најмањи постотак реализације остварен у Брчко  дистрикту  и  у  ФБиХ, гдје је испуњено 64 одсто циљева.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан рекао је да, иако је забиљежен мали помак у процесу реформе јавне управе, надлежне институције треба да интензивирају рад на реализацији препорука из извјештаја.

-  Имплементација реформских мјера касни. За наставак процеса реформе јавне управе једнаку важност има и то да владе ентитета усвоје, на примјер, оквир политике за развој управљања људским потенцијалима у структурама државне службе у БиХ, што је само једна од препорука, али и да дају подршку усвајању нове стратегије реформе јавне управе - исткао је Ћузулан.

У Агенцији за државну управу РС истичу да је реформа јавне управе сталан процес те да ће Српска настојати да испуни све што је пред собом зацртала.

- Увијек када видимо да смо нешто урадили појави се нешто ново и још боље. Ти проценти само показују колико је остварено од зацртаних циљева. Ми у наредном периоду имамо неке друге и приоритетније циљеве. Сваке године указује се нешто ново пред нама што је потребно радити. Настојимо да побољшамо садашње стање, а исто тако да у идућем периоду остваримо још боље резултате у разним сегментима  - казао је директор Агенције за јавну управу РС Александар Радета.

Европска комисија

И Европска комисија у посљедњем извјештају за БиХ истакла је неопходност реформе јавне управе.

- Није остварен напредак и уочено је назадовање. Пријеко је потребан усаглашен приступ изради политика и  координација - поручили су у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана