Uznemirujući podaci o građanskim ratovim, brojke duplirane

Uznemirujući podaci o građanskim ratovim, brojke duplirane 19.06.2018 13:06 | Agencije

To stvara povećane rizike za civile i nove izazove za humanitarne organizacije, ocenio je Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC).

Organizacija je u novom izveštaju takođe ukazala da je više oružanih grupa nastalo tokom šest posljednjih godina nego tokom prethodnih 60 godina, što otežava ubijeđivanje boraca da se pridržavaju osnovnih humanitarnih principa.

ICRC je organizacija zadužena za poštovanje Ženevskih konvencija koje se bave humanitarnim pravom za vrijeme rata.

U izviještaju nazvanom “Korijeni uzdržanosti za vreme rata”, ukazuje se da se istorijski ICRC uglavnom bavio nacionalnim vojskama i strukturisanim pobunjeničkim grupama da unese međunarodno humanitarno pravo u kodeks ponašanja.

Međutim, dokument ukazuje da je sada potrebno promijeniti taj pristup da bi se odgovorilo na promenu onih koji vode rat.

Između 2001. i 2016. broj oružanih sukoba vladinih snaga sa nevladinim oružanim grupama ili oružanih grupe između sebe, porastao je sa 30 na više od 70, navodi Organizacija.

Broj grupa koje se bore u tim sukobima takođe se bitno promenio.

Samo je trećina današnjih sukoba između samo dvije strane dok se u 44 odsto slučajeva sukobljavaju tri do devet antagonističkih snaga između sebe, navodi ICRC.

Kao primjer daje se rat u Libiji. U oktobru 2011. bilo je prisutno 236 raznih oružanih grupa samo u gradu Misrati, i Karter fondacija je zabilježila više od 1.000 aktivnih oružanih grupa u Siriji 2014. godine.

Jedan od koautora studije Brajan Makvin rekao je za Frans pres da su danas oružane grupe organizovane na potpuno drugačiji način. Ranije bi neka pobunjenička grupa kao što su na primjer Maoisti u Aziji imala strukturu koja bi se ogledala u strukturi nacionalne vojske protiv koje se bore.

Međutim u promijenljivim okolnostima svojstvenim sadašnjim sukobima na modernim ratištima moguć je veći uticaj na oružane grupe i prenošenje kulture uzdržavanja, posebno poštovanja civila, ocenjuje se u izviještaju ICRC-a.

“S obzirom na rastući broj decentralizovanih grupa prisutnih na mjestima sukoba, često međusobno povezanih promijenljivim savezima, postaje sve teže ali ne i nemoguće uspostaviti dijalog sa svim tim grupama i uticati na njih”, navodi se u izveštaju.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica