Umro Stanislav Petrov, čovjek koji je sprečio nuklearni rat

Umro Stanislav Petrov, čovjek koji je sprečio nuklearni rat 18.09.2017 23:46 | Agencije

Moskva - Sovjetski oficir Stanislav Petrov, koji je sprečio potencijalni nuklearni rat između SSSR i SAD, umro je u 77. godini.

Nedugo nakon ponoći 26. septembra 1983. Stanislav Petrov bio je na dužnosti i nadgledao radarski sistem upozorenja u bunkeru u blizini Moskve, kada je na radaru primjetio nekoliko raketa iz SAD prema SSSR.

Prema protokolu, sovjetska vojska morala bi da odgovori nuklearnim napadom, ali Petrov je odlučio da neće da obavijesti svoje nadređene.

"Kada sam vidio poruku upozorenja, ustao sam sa stolice. Znao sam da ću snositi posljedice zbog moje odluke", rekao je Petrov prije sedam godina u intervjuu za "Raša tudej".

Nije prijavio mogući napad jer je posumnjao da se radilo o kompjuterskoj grešci. Naime, smatrao je kako bi u slučaju američkog nuklearnog napada došlo do stotinu istovremenih lansiranja raketa.

"Trebalo je da uzmem telefon u ruke, ali nisam mogao da se pomaknem. Osjećao sam se kao da se pržim na vrućem tiganju", rekao je Petrov.

Umjesto napada, prijavio je grešku u sistemu.

"Nakon 23 minuta shvatio sam da se zaista ništa nije dogodilo. Bilo je to veliko olakšanje", Petrov je tek tada prijavio incident nadređenima, koji nisu odobravali njegovu odluku.

Prekršio je protokol i naređenja, te je premješten na manje odgovornu poziciju, a ubrzo je i penzionisan.

Kada je njegova priča izašla u javnost 1998. godine, hvaljen je kao "čovjek koji je sprečio nuklearni rat".

"Prvo sam bio iznenađen kada su ljudi počeli da me nazivaju junakom. Nikada se nisam smatrao junakom - na kraju krajeva, samo sam radio svoj posao", rekao je on.

Petrov je preminuo još 19. maja u svom domu nedaleko od Moskve.

Njegova priča izašla je u javnost zahvaljujući njemačkom političkom aktivisti Karlu Šumaheru, koji je sa njim održavao kontakt tokom godina. Popov je živio skromno, daleko od očiju javnosti, pa je tako Šumaher tek nedavno saznao i za njegovu smrt.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica