Putin: Bombardovanje Srbije - samovolja SAD

Tanjug
Putin: Bombardovanje Srbije - samovolja SAD

Moskva - SAD su više puta upotrebljavale vojnu silu u svijetu zaobilazeći Povelju UN - od Jugoslavije do Sirije, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Predsjednik Rusije izjavio je da su UN stvorene nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svijetu.

Međutim, kako kaže, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD su odlučile da više nije potrebno ni s kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, prenio je Sputnjik.

"Potom su uslijedili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A prije toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju", naveo je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio da je nakon tih događaja uslijedila i situacija u Libiji, o kojoj je donijeta rezolucija.

"Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da se izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija", rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana