Нови план ЕУ: Хитна депортација Срба и Албанаца?

Танјуг
Нови план ЕУ: Хитна депортација Срба и Албанаца?

Луксембург - Државе ЕУ мораће да буду дjелотворније у депортацији тражилаца азила којима он није одобрен. Та порука треба да послужи као обесхрабрење онима који крећу ка ЕУ.

То је једна од главних одлука са састанка министара унутрашњих послова ЕУ у Луксембургу гдjе су усвојили и мјере и акциони план о “политици повратка”, пише хрватски "Јутарњи лист".

“Веће потврђује да је кохерентна, вјеродостојна и дјелотворна политика у вези с повратком оних држављана трећих земаља који илегално бораве на територији ЕУ, која би поштовала људска права и достојанство тих људи, кључан дио свеобухватне миграционе политике”, каже се у закључцима са састанка.

У расправи о избјегличкој кризи често се чују критике да многе избјеглице привлачи да дођу у ЕУ, иако се зна да су многи од њих заправо економски мигранти.

Њемачка је најавила да ће убрзаном процедуром враћати оне који немају основа за азил, а то је да долазе из држава гдје им не прети непосредна опасност по живот као припадника одређене заједнице.

Европска комисија је, међутим, упозорила да многе државе чланице слабо спроводе одлуке о напуштању територије које су издате онима чији је захтјев за азил одбијен.

Таквих је прошле године наводно било готово пола милиона, али је само у 40 одсто случајева и спроведена одлука о напуштању територије или депортацији. То је омогућило многима да остају илегално или да траже азил у некој другој ЕУ чланици, или да се јаве под другим именом.

За сада највеће шансе за добијање азила имају држављани Сирије, Еритреје и Ирака.

Остале чека брже ријешење захтјева за азил и у већини случајева депортација. То ће поготово бити случај с држављанима Србије, Косова и Албаније, јер су те државе на списку сигурних држава порекла, наводи "Јутарњи".

Државе које не прихвате неуспјешне тражиоце азила изгубиће финансијску помоћ ЕУ, а оне које имају визну либерализацију ризикују враћање визног режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана