Њемачка данас бира

Agencije
Њемачка данас бира

Берлин - У Њемачкој је јутрос у 08.00 сати почело гласање на парламентарним изборима на којима канцеларка Ангела Меркел има велике изгледе да освоји историјски, четврти мандат, док би у Бундестаг по први пут послије више од пола вијека могли да уђу ултрадесничари.

Према анкетама, конзервативни блок Меркелове на путу је да остане највећа посланичка група, али би могло да јој буде теже него раније да формира владајућу коалицију.


Истраживања јавног мњења показују да би демохришћани Меркелове могли да добију од 35 до 37 одсто гласова.

Очекује се да би другопласирана партија, са око 22 одсто гласова, требало да буде Социјалдемократска партија (СПД) Мартина Шулца, "изазивача" Меркелове за мјесто канцелара, док би трећа по снази у Бундестагу могла бити десничарска "Алтернатива за Немачку" (АфД), партија добростојећих мушкараца и евроскептика која је највише политичких поена добила на теми избјеглица.

Њемачка је подијељена на 299 изборних округа, а право гласа има 61,5 милиона бирача.

Међу њима је око шест милиона Нијемаца мигрантског поријекла, од којих је 1,3 милиона турског поријекла, као и велики број Руса, Пољака и Румуна са њемачким држављанством.

На изборе је позвано и око три милиона младих, који сада гласају први пут. Највећа старосна група бирача су, међутим, они изнад шездесет година и сваки трећи њемачки бирач припада тој категорији.

Њемачка има сложени изборни систем, какви постоје само у Монголији и на Новом Зеланду, мјешавину пропорционалног и већинског, у коме сваки бирач има два гласа - првим бира политичку личност, за такозване "директне мандате" у Бундестагу, а другим гласом партију.

Иако у Њемачкој ове године има око 400.000 бирача мање него 2013. године, избори ће бити знатно скупљи и коштаће пореске обвезнике најмање 84 милиона евра, односно, око 14 милиона више него прошли пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана