Netanjahu:Putin nema dovoljno moći da sam istera Iran iz Sirije

Netanjahu:Putin nema dovoljno moći da sam istera Iran iz Sirije 19.11.2018 20:01 | Agencije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da Rusija nema dovoljno moći da sama istjera Iran iz Sirije.

Netanjahu je na sjednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu rekao i da je Izrael nastavio da djeluje u Siriji poslije obaranja ruskog aviona 17. septembra, prenose izraelski mediji.

"Naši špijunski avioni nastavljaju da lete i prikupljaju informacije. Prema informacijama koje mi imamo, obim iranskog isporučivanja oružja (libanskom) Hezbolahu preko Sirije znatno je opao od obaranja ruskog aviona", rekao je Netanjahu.

Ruski izviđački avion greškom je oborila sirijska protivvazdušna odbrana tokom izraelskog napada na ciljeve u Siriji.

Moskva je optužila izraelsku vojsku da je koristila ruski avion kao štit, što je Izrael odbacio, tvrdeći da su njegovi avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru kad je ruski avion oboren.

Izraelski lider je danas ponovio da su odnosi Izraela i Rusije "dobri" i da je s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom imao "odličan" sastanak u Parizu 11. novembra, na obilježavanju stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata.

"Moj razgovor s Putinom trajao je pola sata i bio je odličan", rekao je Netanjahu i dodao da je ruskom predsjedniku ponudio "pojačanu saradnju armija" dvije zemlje.

On je rekao i da će Izrael nastaviti da djeluje u Siriji.

Izrael je izveo 200 napada na iranske mete u Siriji od 2017. godine, objavila je u septembru izraelska vojska.

Poslije obaranja ruskog aviona u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika, nije bilo napada koji su pripisani Izraelu, ali su lideri te zemlje tvrdili da su udari nastavljeni.

Izraelski komentatori objavili su nedavno da sastanak Putina i Netanjahua u Parizu nije riješio krizu u odnosima dvije zemlje nastalu obaranjem aviona.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica