Кинези испробали нови велики транспортни авион

Агенције
Кинези испробали нови велики транспортни авион

Нови кинески војни транспортни авион који је имао "ваздушно крштење" у суботу, представља "прекретницу" у експанзији и јачању снага Народно-ослободилачке војске Кине, званично је објављено данас. Државни медији су извјестили да је Y-20 пројектован за потребе преношења великог терета на велике даљине.

Фотографије млазног четворомоторца Y-20 објављење су у многим медијима, преноси агенција АФП. Са долетом од 4.400 километара и максималним теретом од 66 тона, тај авион за превоз трупа и терета "увишестручава способност" кинеске армије у свjетским размерама, прокоментарисао је у уводнику дневник "Глобал Тајмс".

- Кина хвата корак с развијеним војним силама", истакао је тај патриотски лист, указујући да је Пекингу потребно још десетак година да их достигне.  

Y-20 који има моторе руске технологије, мање је савремен од свог америчког ривала "C-17 Globemaster III ", најновије у серији војних летjелица "Боинга", признаје лист "Чајна дејли".

Агенција АП преноси да Кина каже да је нови велики авион углавном домаће производње и да може да замjени старије руске авионе које Кина сада користи.

Кина сада за превоз и извиђање користи руске теретњаке ИЛ-76. АП преноси да кинески извори кажу да ће Y-20 користити млазне моторе руске произвиодње, док Кина не развија домаћу замjену.

Први лет Y-20 је пропагиран у контексту јаке територијалне напетости у Источном кинеском мору, између Кине и Јапана, подстакнуте септембарском одлуком Токија да присвоји мали архипелаг на који претендују та два азијска колоса, указује АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана