Како је Русија купила петину америчких залиха уранијума?

Агенције
Како је Русија купила петину америчких залиха уранијума?

Комитет унутар Представничког дома Конгреса почео истрагу поводом уговора о продаји компанија које се баве експлоатацијом уранијума Русима.

Комитет који ће се бавити тим питањем у америчком Конгресу носи назив Комитет за надзор и владине реформе, а да је истрага о куповини уранијума започета потврдио је у недељу за "Фокс њуз" члан доњег дома Конгреса Рон Десантис, републиканац из Флориде.

Као члан надзорног комитета, Десантис је рекао да је разговарао са извjесним "поверљивим извором, који је помогао ФБИ-ју да открије корупционашку шему" и на основу чије изјаве ће бити и покренут процес.

"Фокс њуз" наводи да се ради о сумњивим уговорима компаније "Уранијум 1" која посjедује 20 одсто залиха уранијума у САД, а која је прешла под контролу руске корпорације "Росатом".

Најспорнија трансакција о којој је било ријечи, како се наводи из материјала, добила је одобрење администрације Барака Обаме, који је у то вријеме био предсjедник САД, и Хилари Клинтон, која је била државни секретар.

Хилари Клинтон оптужена је у америчкој јавности да је њена добротворна фондација служила као проводник за "прљави руски новац" и да је посредно доприносила подмићивању и уцењивању ради остваривања руских економских интереса у америчком нуклеарном сектору.

"Росатом", односно његова ћерка-фирма АРМЗ постепено је куповала акције канадске фирме "Уранијум 1" од 2009. до 2013. године и дошла у посјед рудника који се простиру од централне Азије до америчког запада. Захваљујући тој трансакцији, "Росатом" је постао један од највећих произвођача уранијума на свијету. Компанија је добила руднике у Казахстану који су најпрофитабилнији на свијету, а у САД посједује контролни пакет највећих рудника урана.

"Уранијум 1" посједује предузећа у Вајомингу, Тексасу и Јути, и налази се на четвртом мјесту по количини производње уранијума у свијету, пише Спутњик.

С друге стране, руски предсједник је недавно говорио о програму "пребацивања" уранијума из Русије, односно растерећивању обогаћеног уранијума са еквивалентом од око 20.000 нуклеарних бојевих глава, како би се он користио као гориво у америчким електранама у периоду од 1993. до 2013. године.

Путин је то назвао једним од "најефикаснијих покушаја за разоружање у историји". Како је рекао, амерички званичници су тада имали 170 посета руским постројењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана