Инжењери: МХ17 оборили Украјинци

Агенције
Инжењери: МХ17 оборили Украјинци

Москва - Инжењери из компаније која производи ракетни систем "Бук" навели су да је малезијски авион изнад Украјине оборен навођеном ракетом.

Према наводима Алмаз-антија, амерички сателити су примјећени изнад региона Донбаса у вријеме када је боинг оборен.

Стручњаци су обавили истрагу којом се дошло до сазнања да је авион на лету МХ17 погодила ракета "бук-М1" коју користи украјинска војска, као и да је та ракета могла да буде испаљена само са територије коју је у том моменту контролисале украјинске снаге.

"У току првог дијела наше истраге утврдили смо које оружје је коришћено. То је био систем бук-М1, ракета 9М38-М1 и бојева глава 9М314", навео је главни инжењер Михаил Маљшев.

Из компаније је саопштено да руска војска користи само ракете бук 9М37.

Такође, анализом се дошло до претпоставке да је ракета испаљена с територије под контролом украјинске војске, као и да није лансирана из града Снежоје, како је званични Кијев говорио.

"Да се то догодило, цио предњи дио и кабина би били разнијети. Спремни смо да извршимо тестирање ракете 9М38М1, да је испалимо из посебног угла на идентичан модел авиона", закључио је Маљшев.

Такође, речено је да не може да се објасни активности украјинске ваздушне контроле у тренутку несреће и да би црне кутије требало да дају прецизније информације.

Из украјинског Генералштаба је наведено да Украјина посједује ракетне системе Бук М-1, али да украјинске снаге нису контролисале територију са које је наводно испаљена ракета.

Алмаз-анти је навео да не искључује могућност да је друга летјелица учествовала у обарању МХ17, а потом је стигла и ограда од претходних информација.

"Није познато у власништву које државе је била ракета која је оборила МХ17."

У паду авиона компаније Малезија ерлајнс страдало је 298 особа, а Украјина и Русија су се међусобно оптуживале и пребацивале одговорност за тај инцидент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана