Министарство бранитеља: Згрожени спомеником Тепићу у Бeoграду

Министарство бранитеља: Згрожени спомеником Тепићу у Бeoграду 30.09.2017 23:17 | Танјуг

Загреб - Министарство хрватских бранитеља саопштило је да је "згрожено" постављањем споменика мајору југословенске војске Милану Тепићу у Београду.

Како наводе, Влада Србије се "величањем терористичког чина и особе која је у самоубилачкој акцији свјесно узроковала смрт великог броја људи, проводећи великосрпску агресију на територији Хрватске, поистовећује са том великосрпском идејом и политиком", преноси Хина.

У Београду је у петак откривен споменик мајору ЈНА Милану Тепићу који је током сукоба деведестих погинуо тако што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције.

Откривање споменика и полагање вијенаца одржано је поводом обиљежавања 26. годишњице од Тепићеве смрти.

Минстарство бранитеља наводи да је Тепић "био свјестан размјера посљедица које подизање складишта може изазвати", а да је "само захваљујући храбрости хрватских специјалних јединица та трагедија није постигла свој пуни ефект", као и да би била пуно већа да Тепић "није спречен у намјери да дигне и осталих неколико складишта у ваздух".

Министарство у саопштењу тврди и да је "овакав чин истовјетан многим терористичким чиновима с којима се суочавају данашња Европа и свијет".

Истовремено, Министарство подсјећа да су у протеклих десет дана из Србије стизале критике на Закон о хрватским бранитељима из Домовинског рата и члановима њихових породица, јер су, како сматра, српским челницима спорне основне одредбе да су "хрватски бранитељи бранили и одбранили Републику Хрватску унутар међународно признатих граница од агресије коју је, између осталих, извршила Србија".

У тим критикама, оцијенило је Министарство, предсједник Србије Александар Вучић наводио је како са српске стране постоји добра воља да се ствари рјешавају на најбољи начин, добросусједским односима.

"Сада смо свједоци да исти челници који прозивају Министарство хрватских бранитеља због тзв. ратне реторике, подижу споменик у Београду бившем мајору Југословенске армије Милану Тепићу у надлежности двојице министара српске Владе, називајући га народним херојем, захваљујући којем је Србија данас праведнија и боља држава, а чиме заправо признају агресију ЈНА и Србије на Републику Хрватску", тврди се у саопштењу.

Министарство у саопштењу тврди и да је тиме Србија признала да је Хрватска водила "праведан, обрамбени и ослободилачки рат", а како наводе, на чему се темељи нови Закон о хрватским бранитељима.

Према тврдњама Министарства, Србија је овим "дала поруку која није добар темељ за стварање добросусједских односа на које се протеклих дана позивају српски челници".

Тепић је рођен у мјесту Комленац код Козарске Дубице године 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче. Не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе.

Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је да су херојско дјело и свјесно поднијета жртва одредили судбину мајора Милана Тепића, али у судбину многих других.

"Жалимо јер је Србија изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника. Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је", поручио је Ђорђевић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица