Iza ubistva Ćuruvije stoji tadašnja vlast

Agencije
Iza ubistva Ćuruvije stoji tadašnja vlast

Beograd - Iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije stoji tadašnja vlast, rekao je juče zamjenik tužioca Milenko Mandić na početku izlaganja završne riječi Tužilaštva na suđenju u ovom slučaju.

Dokazni postupak na suđenju četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, okončan je u Specijalnom sudu.

Nakon toga je započelo izlaganje završne riječi Tužilaštva za organizovani kriminal. Govoreći da je u pitanju političko ubistvo, tužilac nije predložio kazne za optužene zbog isteka vremena za ovo suđenje, već će učiniti u nastavku suđenja, koje je zakazano za 24. januar.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bjekstva sudi u odsustvu.

Zamjenik tužioca je tokom detaljnog izlaganja završne riječi, ocijenio da je ubistvu Ćuruvije prethodio njegov sukob sa tadašnjim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković.

Mandić je naveo da je tadašnja vlast u Ćuruviji vidjela opasnost za ostanak na čelu države, kako zbog njegovih medijskih istupa, tako i zbog političkog djelovanja.

Oni su preko medija stvarali ambijent da se Ćuruvija predstavi kao izdajnik koji izaziva i poziva na bombardovanje Srbije, ocijenio je zamjenik tužioca.

Što se tiče krivice optuženih u ovom slučaju, Mandić je ocijenio da je dokazana njihova, te da su postupali kao organizovana kriminalna grupa, koja je osim Ćuruvije namjeravala da ubije i druge protivnike tadašnjoj vlasti.

Iako su se optuženi branili da je Ćuruviju Državna bezbjednost pratila da bi dokumentovala njegove kontakte, tužilac je ustvrdio da je to činjeno da bi ga ubili.

Pred početak završne riječi, predsjednica sudskog vijeća sudija Snežana Jovanović pozvala je tužilaštvo i odbranu da se izjasne da li sumnjaju u nepristrasnost sudskog vijeća.

Obje strane su se na to pitanje izjasnile da nema sumnje u pristrasnost, te da bi u suprotnom tražili izuzeće vijeća.

Nakon što u januaru tužilaštvo završi izlaganje završne riječi, uslijediće završne riječi odbrane, odnosno branilaca i okrivljenih, poslije čega će sud zakazati objavljivanje prvostepene presude.

Tokom višegodišenjeg dokaznog postupka u ovom procesu ispitano je više od 100 svjedoka. Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. godine u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”.  

Ulemek

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svjedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svjedočenja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić. Ulemek međutim nije želio da svjedoči pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju bezbjednost i bezbjednost svoje porodice. On u najčuvanijem zatvoru u zemlji zvanom “Alkatraz” služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana