I Vašington post o Ivanoviću: Pomirenje manje vjerovatno

I Vašington post o Ivanoviću: Pomirenje manje vjerovatno 18.01.2018 00:16 | B92

Ubistvo Olivera Ivanovića može da dovede do novih tenzija na Balkanu, ocijenjuje "Vašington post".

To ubistvo baca svijetlo na nove tenzije na Balkanu, godinama nakon što je u sukobima region ostao podijeljen, ističe list.

Ubistvo Ivanovića imalo je neposrednu posljedicu, jer su se politički razgovori u Briselu između kosovskih Albanaca i srpske vlade prekinuli, piše "Vašinton post".

"Bio je glas dijaloga. Bio sam tamo osam mjeseci, Oliver je bio pametan i sposoban, isto tako pragmatičan”, rekao je za "Vašington post” Vilijam Neš, nekadašnji regionalni administrator UN u Kosovskoj Mitrovici koji je blisko sarađivao sa Ivanoviće.

"Vašington post" podsjeća da je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora 2016. godine zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu počinjenih nad Albancima krajem devedesetih godina, ali i da je presuda ukinuta.

U osvrtu na istoriju teških odnosa Beograda i Prištine od 1998. godine, list konstatuje da je Kosovo ostalo etnički podijeljeno, što je posebno vidljivo u Mitrovici, gradu čiji južni dio vode Albanci, a sjeverni Srbi, gdje je i Ivanović radio.

To je razlog zbog kojeg Srbija njegovo ubistvo vidi kao teroristički napad i napad na njen suverenitet, iako nije jasno ko stoji iza ubistva, ocijenio je "Vašington post".

List je naglasio da je Ivanović bio snažan zagovornik napora da se dvije nacije pomire, a obije strane se sada plaše da će njegova smrt zakomplikovati postizanje tog cilja.

Što se tiče međunarodnih posljedica, "Vašington post" piše da je Rusija među onim zemljama koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova i koja podržava srpsku vladu.

Od inauguracije američkog predsjednika Donalda Trampa rastu strahovanja na Kosovu od moguće srpske aneksije srpske enklave na sjeveru uz podršku Rusije, piše "Vašington post".

Kosovska vlada vjeruje da Trampov proruski stav može da ohrabri one glasove u Srbiji koji se zalažu za vojnu akciju.

Ivanovićeva odlučnost da spreči takav scenario, rekao je Neš, bila je posebno vidljiva tokom njegove posjete Berlinu posle NATO intervencije u sukobu.

Ubistvo Olivera Ivanovića pomirenje na Balkanu učiniće "manje verovatnim", zaključio je "Vašington post".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica