Дачић: Лавров у Србији 23. фебруара

Дачић: Лавров у Србији 23. фебруара 30.09.2017 22:50 | Срна

Београд - Шеф дипломатије Руске Федерације посјетиће Србију 23. фебруара сљедеће године, јер се тада обиљежава 180 година од успостављања дипломатских односа између Русије и Србије, најавио је министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је након повратка из Москве рекао да је са руским званичницима договорено да наредно, шеснаесто засједање Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу буде одржано у децембру у Новом Саду.

"Са задовољством смо констатовали да наша економска сарадња напредује, да је повећан обим спољнотрговинске размене. Проше године био је две милијарде и сто милиона евра, а за првих седам месеци ове године већ је милијарду и триста педесет милиона и сигурно ће на крају године бити већи него 2016. године", рекао је Дачић за "Спутњик".

Он је навео да су вођени разговори о енергетици, пољопривреди, руским инвестицијама, јер велики је број компанија које желе да заједно са српским граде своја предузећа у Србији, али и да наступају на трећим тржиштима.

"Било је речи и о сарадњи у области високе технологије, као што је космичка. Разговарали смо и о ремонту жЂердапаж и изградњи железнице. Атмосфера је била позитивна", оцијенио је Дачић.

Он је додао да је заједничка оцјена да се међусобни односи успјешно развијају, да постоји висок ниво међусобне сагласности и подршке и на међународном плану.

"Захвалио сам им на континуираној подршци када је реч о међународним организацијама. Веома нам је значајна подршка Русије када је реч о покушајима Приштине да се учлани у Интерпол, а биће значајна помоћ Москве и у спречавању непризнатог Косова да уђе у Унеско", нагласио је Дачић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица