АП: ЕУ и Русија у трци за утицај на Балкану, Србија главно поље

  АП: ЕУ и Русија у трци за утицај на Балкану, Србија главно поље 25.02.2018 12:49 | Танјуг

Русија ради на остваривању утицаја у југоисточној Европи, користећу Србију као упориште за успостављање "пријатељског џепа на непријатељском континенту".

То се оцијењује у анализи Асошиејтед преса, и додаје се да Европска унија - напокон, мада "окаснијело" узвраћа.

Америчка агенција у анализи, неколико дана послије посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, најављује турнеју предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера по седам балканских земаља.

Јункерова турнеја на коју креће већ данас како би промовисао нову европску стратегију ширења ка истоку, а која се завршава самитом ЕУ у Бугарској 1. марта, оцењује се као "окаснели покушај ЕУ да се супротстави домашају Русије", наводи АП.

"Русија углавном жели да обесхрабри земље Западног Балкана у њиховим тежњама ка придруживању НАТО-у, али Москва покушава да их одврати и од придруживања ЕУ", наводи агенција.

"Србија је главно поље за антизападне активности Москве у Европи јер ове двије словенске и претежно православне хришћанске земље дијеле дубоке културне и историјске везе", оцјењује америчка агенција.

Кремљ је, наводи се толико забринут да би могао да изгуби свог савезника да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров више пута , током недавне посјете Србији, да чланство у ЕУ није најбоље рјешење.

АП указује и на упозорење Лаврова да су поновљени позиви ЕУ Србији да прилагоди своју спољну политику европској и наметне санкције Русији заправо иста грешка какву је Запад направио притискајући ратом разорену Украјину да се определи између Уније и Русије.

Агенција скреће пажњу и на речи руског шефа дипломатије да је војна неутралности и одбијање Србије да се придружи НАТО за Русију је један од главних фактора који обезбјеђују стабилност на Балкану и европском континенту генерално.

"На Западу постоје растући страхови да Русија користи Србију како би распирила тензије на Балкану наоружавајући своју савезницу војним авионима и тенковима док ради на дестабилизацији сусједне Босне, Црне Горе и Македонији", истиче АП.

С друге стране, спољна и безбједносна политика ЕУ изграђена је на неуспјеху Европе у пружању одговора на ратове на Балкану који су пратили распад Југославије, те тај блок остаје обазрив у погледу могућности да нека етничка неслагања, каква су изазвала сукобе 1990, и даље постоје, објашњава америчка агенција.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица