Стејт департмент: Величање усташтва у Хрватској се наставља

Срна
Стејт департмент: Величање усташтва у Хрватској се наставља

Вашингтон - Стејт департмент је у најновијем извјештају о вјерским слободама у свијету упозорио на величање Независне Државе Хрватске /НДХ/, минимизирање усташких злочина и антисрпска осјећања у Хрватској 2016. године.

"Најважнији проблем у домену људских права у земљи су социјална дискриминација и насиље усмјерено против припадника етничких мањина, укључујући Србе и Роме, жене и дјецу", наводи се у извјештају и додаје да је корупција и даље проблем.

У извјештају се издвајају бивши министар културе Златко Хасанбеговић и режисер Јаков Седлар као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских вјерских заједница и невладиних организација.

Стејт департмент као друге проблеме у домену људских права у Хрватској издваја пренатрпаност затвора, правосудна кашњења, неријешене захтјеве за реституцију имовине, политичко уплитање у владине агенције које се баве људским правима, антисемитизам и друге.

Што се тиче реституције имовине заплијењене током Другог свјетског рата и у вријеме комунистичког режима, она је лимитирана на лица који су били држављани 1996. године када је парламент Хрватске усвојио закон о реституцији.

"Закон се не односи на лица чија је имовина била мета експропријације, али су напустили земљу и прибавили држављанство негдје друго. Неуспјех власти да измјене закон и обезбједе реституцију и за та лица и даље је проблем", наводи се у извјештају.

У извјештају се прецизира да је и даље присутан проблем имовине Српске православне цркве и Координације јеврејских заједница у Хрватској. Стејт департмент напомиње да није било реституције јеврејске имовине од 2014. године, иако је поднијето више захтјева у том смислу.

Такође, вође јеврејске заједнице пријавили су повећан број случајева антисемитизма у датом периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана