Diskriminacija povratnika u Hrvatskoj

Agencije
Diskriminacija povratnika u Hrvatskoj

Banjaluka - Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da su srpski povratnici u Hrvatskoj i dalje diskriminisani u pogledu vraćanja stanarskih i imovinskih prava u odnosu na Hrvate povratnike u Republiku Srpsku, kojima je obnovljeno 1.300 kuća, javile su agencije.

- Srpski povratnici u Hrvatskoj dva puta ostaju bez stanova. Prvo im hrvatske vlasti vrate stanove, a zatim im poslije godinu dana boravka ne daju dozovolu za produžetak boravišta, odnosno lične karte za stranca, nakon čega se ponovo vraćaju u BiH i ostaju bez svojih stanova - rekao je Puzigaća.

Puzigaća je rekao da se diskriminacija srpskih povratnika u pogledu vraćanja stanarskih prava i obnove imovine u Hrvatskoj u odnosu na BiH ogleda u tome što srpski povratnik u Hrvatskoj mora dokazati da nema druge imovine na području bivše Jugoslavije, dok se hrvatskim povratnicima u BiH obnavljaju kuće i vikendice bez prethodne provjere da li ima kuću ili stan u Hrvatskoj.

On je napomenuo da je diskriminacija srpskih povratnika u pogledu vraćanja stanarskih prava u Hrvatskoj posebno izražena u Osijeku, Zagrebu, Splitu, ali i mnogim drugim gradovima u toj zemlji.

Puzigaća je rekao da je neophodno da se vlasti Republike Srpske uključe u rješavanje problema srpskih povratnika u Hrvatsku.
- Tražimo da predstavnike našeg udruženja prime premijer i predsjednik Republike Srpske, kako bi nam pomogli da riješimo brojne probleme srpskih povratnika u Hrvatsku - dodao je Puzigaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana