Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Žiri usvojio listu kandidata

Milan Zubović
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Stručni žiri 67. Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske usvojio je listu od 20 kandidata koji će se boriti za titulu najboljeg u 2021. godini. Na prvoj sjednici utvrđeno je da su svi prijedlozi pristigli u sportsku redakciju “Glasa Srpske” poslati u skladu sa pravilima.

Članovi žirija, kojem ove godine predsjedava proslavljeni košarkaški stručnjak Svetislav Pešić, imali su na uvidu prijave, biografije i rezultate sportista u tekućoj godini, s tim što su utvrdili da iz pojedinih saveza, koji prema rezultatima imaju ozbiljnog kandidata za ulazak među odabrane, nisu poslate prijave. Zato su zaključili da će do druge sjednice, koja će biti održana 29. novembra, razmotriti mogućnost da na listu naknadno uvrste jedno ili dva imena.

- Nažalost, u nekoliko saveza postoje problemi u funkcionisanju, pa zbog toga nisu poslali prijedloge. Naš interes je da nijedan sportista koji je uložio svoj trud, rad i koji ima rezultate iza sebe ne bude oštećen. Zato smo kao stručno tijelo ostavili mogućnost da do ponedjeljka na listu kandidata uvrstimo još jedno ili dva imena - rekao je član žirija, urednik sportske redakcije “Glasa Srpske” Dušan Repija.

Kao što je poznato, Pešić je juče prvi put okupio reprezentaciju Srbije, koja je počela pripreme za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, te nije prisustvovao sjednici, ali je putem i-mejla dobio sve materijale pa je upućen u rad komisije kojoj predsjedava.

Titulu najboljeg, osvojenu prošle godine, ima šansu da odbrani košarkaš Dalibor Ilić koji je i ove godine kandidat Košarkaškog saveza Republike Srpske, a ostali kandidati su: Jasmin Ramić (kik-boks), Pavle Dujaković (karate), Sergej Maksimović (biciklizam), Goran Zakarić (fudbal), Strahinja Erić (skijanje), Luka Perić (rukomet), David Stanišić (tekvondo), Draško Vujković (vaterpolo), Goran Dojčinović (sportski auto i karting savez), Marija Gnjatić (stoni tenis), Tatjana Zlojutro (kuglanje), Andrej Nedić (tenis), Dragan Babić (rafting), Jelena Gajić (atletika), Dušan Mačkić (kajak), Ivana Radović (odbojka), Nikola Jovičić (streljaštvo), Božidar Vučurović (džudo) i Vlado Švraka (košarka u kolicima).

Osim izbora deset najboljih, na završnoj manifestaciji biće dodijeljeno još deset nagrada, priznanja i plaketa i to u kategorijama: najbolji sportista iz Republike Srpske, najbolji trener, ambasador sporta RS, specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Srbije, plaketa za doprinos razvoju sporta, plaketa za sportski događaj godine, plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu, plaketa za sportski poduhvat godine, plaketa posthumno i zlatno pero “Limun Papić”. Članovi žirija razmatrali su prijedloge, odnosno imena kandidata i za ova priznanja, a to će još detaljnije učiniti kada idući put sjednu za sto.

Završna manifestacija biće održana u Banskom dvoru 14. decembra 2021. godine uz direktan prenos na programu Radio-televizije Republike Srpske.

Članovi žirija

Osim legende srpske košarke Svetislava Pešića koji predsjedava žirijem, članovi ovog tijela su dvojica bivših laureata u akciji “Glasa Srpske” Bojan Ljubišić i Darko Savić, pomoćnik ministra sporta Mario Đuran, te urednici sportskih redakcija Dragan Novaković (RTRS), Goran Karać (“Nezavisne novine”) i Dušan Repija (“Glas Srpske”).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana