Zlatna Sova Iliji Gajici iz Beograda

Zlatna Sova Iliji Gajici iz Beograda 14.09.2017 22:31 | Srna

Banjaluka - U Banjaluci je večeras održana svečanost povodom dodjele književne nagrade "Zlatna sova" Iliji Gajici iz Beograda za djelo "Vojnik ničije vojske", za najbolji neobjavljeni roman na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

"Konkurs za ovu nagradu je jedinstven na ovim prostorima, jer pruža priliku ljudima koji pišu, a nemaju poznanstva sa žvažnimž ljudima da bi objavili svoju knjigu. Korupcija je ovdje isključena, a talenat je na snazi", rekao je Gajica novinarima.


Drugu nagradu na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske dobila je Slavica Erdeljanović Curk iz Niša za roman "Rukavica", a treću Radisav Milić iz Smedereva za djelo "Kiša i mleko".

"Mnogo mi znači nagrada, jer sam čula da je ovo jedan od najpoštenijih konkursa koji mogu da se zamisle", rekla je Erdeljanovićeva, koja je i profesor likovne umjetnosti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević u obraćanju publici zahvalio je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Srpske što koristi srpsko pismo.

"Zavod je jedna od ključnih institucija za funkcionisanje vaspitno-prosvjetnog sistema Srpske, a ovaj konkurs i nagrada unapređuju cjelokupno izdavaštvo i srpsku književnost. Ova nagrada i konkurs su podstrek mladim i neafirmisanim stvaraocima da objavljuju, što je veoma značajno", rekao je Malešević i čestitao laureatima.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Rade Ristović je, povodom 25 godina uspješnog rada ove ustanove, pozdravio brojne ljubitelje pisane riječi i izrazio nadu da će "Zlatna sova", kao i Zavod, i dalje trajati.

"Riječ je o najvećoj književnoj nagradi u Srpskoj, pa i u regionu, a godine iza nas govore da je na naš konkurs do sada stiglo više od 500 rukopisa iz Srpske i Srbije, regiona, Amerike, Kanade i Australije", istakao je Ristović.

Predsjednik žirija "Zlatne Sove" Sanja Macura navela je da je na ovogodišnji konkurs stiglo 50 rukopisa, od kojih je 47 ispunilo uslove, a sedam je bilo u širem izboru.

"Izabrana su tri zaista kvalitetna romana kojima se izdavač može ponositi", rekla je Macura.

U obrazloženju tročlanog žirija koji su, osim Macure, činili Duško Pevulja i Mirko Vuković navodi se da je siže rukopisa "Vojnik ničije vojske" ljubav između dva brata, te da je na tome polazište i ishodište srpskog /zlo/vremena s kraja prethodnog i početka ovoga vijeka, tako ispunjenog nevoljama da ga je možda najlakše bilo prespavati.

Žiri je naveo da autorka Slavica Erdeljanović Curk iz Niša u rukopisu "Rukavica" uspijeva da ispriča kompleksnu priču o nikad do kraja dokučenim muško-ženskim odnosima i sapatničkom razumijevanju dvije žene koje je na razmeđi prošlog i ovog vijeka spojila jedna rukavica.

Navedeno je i da rukopis "Kiša i mleko" Radisava Milića iz Smedereva luta ruskim prostranstvima spajajući mirise rodne kuće i one u kojoj se mre, mlijeka sa djetinjeg dlana i ruke koja može da ubije...

Večerašnjoj promociji djela u Kulturnom centru Banski dvor i uručenju književnih nagrada "Zlatna sova", koje se dodjeljuju već pet godina, prisustvovali su i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović i direktor Pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović, te brojne zvanice iz kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i Republike Srpske.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica