Миладин Савић, директор Музеја Републике Српске: Треба да заживи мрежа музеја у цијелом региону

Александра Маџар
Миладин Савић, директор Музеја Републике Српске: Треба да заживи мрежа музеја у цијелом региону

Бити на челу једне значајне културне институције, каква је и Музеј Републике Српске, задатак је који често не допушта грешке у рјешавању, захтијева константну ангажованост, промишљање, ослушкивање потреба публике и запослених, а резултат свега тога су успјешно и квалитетно организовани културни садржаји.

Прије мјесец ову функцију преузео је Миладин Савић, који је за "Глас Српске" подијелио прве утиске послије тридесет дана на мјесту директора, говорио о циљевима којима ће се посветити, као и о горућим проблемима којима треба предано и истрајно приступити.

* ГЛАС: Прије мјесец сте преузели функцију директора Музеја Републике Српске. Какве су Ваше прве импресије, јесте ли задовољни затеченим стањем унутар институције?

САВИЋ: Дужност сам преузео прије мјесец и морам рећи да сам задивљен људима који су запослени у овој институцији. Сви су јако посвећени свом послу и како сам стекао дојам, изразито су предани процесу рада који је често врло захтјеван. Професионалност и преданост увијек производе добре резултате. Што се тиче стања унутар институције, сматрам да је до сада Музеј РС као институција успоставио један континуитет раста. То видимо по константном порасту броја посјета, пројеката на којима се ради, и врло важним, оствареним споразумима и сарадњама.

* ГЛАС: Колики је изазов, а колика одговорност бити директор Музеја РС?

САВИЋ: Као нови директор потпуно сам свјестан одговорности коју носи ова функција, јер знам да сам на челу централне институције културе Републике Српске. Радећи као професор историје у Основној школи "Милош Црњански", стекао сам дубок увид у стање у култури и у проблематику младе публике и јавности уопште, а посвећен историји као науци, посједујем и свијест о одговорности према баштини овог народа. Као директор Музеја Републике Српске имам велика очекивања првенствено од себе, као и много циљева које сам зацртао и чврсто вјерујем да ћу их остварити.

* ГЛАС: Претпостављамо да сте већ направили план рада. Шта је оно на шта сте ставили фокус?

САВИЋ: Фокус плана и програма рада за 2017. годину су систематска теренска истраживања, што је, у ствари, једна од основних дјелатности свих музеја. Такође, врло значајан сегмент јесте дигитализација документације музејске грађе. Посебно треба истаћи да ће се радити на изради Зборника крајишких музеја јер посљедњи зборник је објављен 1982. године. Нешто што сматрам јако важним јесте побољшање музејске инфраструктуре, што значи да треба да заживи мрежа музеја у цијелој Републици Српској. Потребно је урадити и завршити поставку Природњачког одјељења, те креирати нови дио сталне поставке, који ће бити посвећен Одбрамбено-отаџбинском рату.

* ГЛАС:  Један од великих проблема, недопустивих за културну институцију каква је Музеј РС је и кров који прокишњава. Вјерујемо да ћете и с тим у вези тражити неко дуготрајно рјешење...

САВИЋ: Један од најважнијих мојих циљева као директора Музеја РС биће рјешење крова зграде Дома радничке солидарности, гдје су смјештене три републичке институције, Музеј РС, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Дјечије позориште РС, затим двије привредне коморе, Омладински центар, те друге агенције.

Први корак у рјешавању овог проблема биће организовање састанка са свим корисницима објекта и договор међу станарима. Предузимаће се даљи кораци и о њима ћемо јавност благовремено обавјештавати. Чврсто вјерујем да ћу у наредном периоду ријешити континуирани проблем прокишњавања крова Музеја Републике Српске.

Стање константне промјене

* ГЛАС: Како Ви видите стање у култури на простору РС?

САВИЋ: Свака озбиљна држава плански и стратешки приступа развоју културе, њеним правцима и циљевима. Једна од најзначајнијих културних институција РС, Музеј РС, до сада је давао велики допринос развоју културе РС, и то ће се и наставити. Сматрам да је култура Републике Српске, као земље у транзицији, у стању константне промјене и да прогрес културе ове земље зависи од рада и међусобне сарадње културних и образовних институција.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана